La Târgu Neamț, Tabără internațională pentru copiii olimpici din Republica Moldova

 

Fundația Filantropică și Culturală „Sf. Teodora de la Sihla“ Târgu Neamț – în colaborare cu Liceul „Prometeu“ Chișinău, Liceul Tehnologic „Ion Creangă“ Pipirig, Liceul Tehnologic Oglinzi, Clubul Copiilor Târgu Neamț și Biserica „Sf. Haralambie“ Târgu Neamț – derulează, până pe data de 20 iulie, o tabără internațională la care participă 20 de copii olimpici din toate regiunile Basarabiei. Activitatea face parte din proiectul „Casa Prieteniei“, proiect care include activități de petrecere a timpului liber pentru copii, precum muzica, pictura, creația literară și pelerinajele.

„Venirea olimpicilor moldoveni în județul Neamț datează de mai bine de două decenii. Activitățile se desfășoară pe mai multe ateliere: pictură  – secțiune coordonată de Violeta Zabulica de la Chișinău și de Claudiu Mihăilă, pictor bisericesc; muzică – secțiune la care vor preda cursuri, printre alții, sopranele Olga și Claudia Caia și Ionel Lazar; creație literară – atelier coordonat de prof. univ. Adrian Ghicov, de la Universitatea «Ion Creangă» din Chișinău. De asemenea, vom organiza și pelerinaje, alături de  copiii din Corul «Angeli» de la Biserica «Sf. Haralambie» Târgu Neamț și de copiii din Basarabia, precum și concursuri, cei mai talentați copii urmând a fi recompensați cu premii“, ne-a spus scriitoarea Olguța Creangă-Caia, organizator al evenimentului.

Delegația română este reprezentată de Olguța Creangă-Caia (Fundația „Sf. Teodora de la Sihla“), prof. Nadia Sângeap (director adjunct al Liceului „Ion Creangă“ Pipirig), prof. Gigel Bârliba (Liceul Tehnologic Oglinzi) și prof. Gabriela Secheșan (Clubul Copiilor Târgu Neamț).

Festivalul „Izvor de dor“, punte de legătură între copiii nemțeni și cei basarabeni

Proiectul va fi încununat, pe data de 10 iulie, cu desfășurarea, la Târgu Neamț, a unei noi ediții a Festivalului „Izvor de dor“, la care vor participa invitații din Republica Moldova, alături de membrii Corului „Angeli“ din Târgu Neamț și de elevii Liceului „Ion Creangă“ Pipirig, ai Liceului Tehnologic Oglinzi și ai Clubului Copiilor Târgu Neamț. În cadrul festivalului, copiii vor participa la o defilare prin oraș, îmbrăcați în costume tradiționale românești. Evenimentul va cuprinde și o serie de expoziții și lansări de carte, invitat special fiind prof. univ. dr. Adrian Chicov, doctor în pedagogie, profesor de limba și literatura română la Universitatea „Ion Creangă“ din Chișinău.

Pe tot parcursul proiectului, copiii basarabeni vor participa la pelerinaje în Neamț, Suceava, Botoșani și Iași, în timp ce membrii corului „Angeli“ al Bisericii „Sf. Haralambie“ din Târgu Neamț sunt invitați la Chișinău, în perioada 11-13 iulie, unde vor participa la slujbele oficiate la Biserica „Sf. Teodora de la Sihla“.

Despre înființarea Festivalului „Izvor de Dor“, Olguța Creangă-Caia – strănepoata marelui povestitor humuleștean – mărturisește: „Împreună cu Grigore Vieru, Spiridon Vangheli și Claudia Balaban, am înființat, imediat după Revoluție, Festivalul „Izvor de Dor“, prin care câteva sute de copii din Basarabia au venit, an de an, în tabără la Parohia Nemțișor, apoi la Biserica «Sf. Haralambie» din Târgu Neamț. Am avut surpriza să întâlnesc mulți strănepoți ai povestitorului Ion Creangă la Chișinău, în urmă cu 26 de ani, când am început colaborarea mea cu Basarabia, moldovenii primindu-mă cu multă căldură în mijlocul lor. L-am găsit acolo pe Creangă viu, mult mai viu ca în România. Creangă trăiește în Basarabia, prin creațiile sale și tot copilul basarabean cunoaște pe dinafară opera sa!“

Proiectul „Casa Prieteniei“ este propus și realizat de Fundația „Sf. Teodora de la Sihla“, reprezentată de familia pr. prof. Teoctist și Olguța Caia, în colaborare cu Primăria Târgu Neamț, prin primarul Daniel Harpa și viceprimarul Traian Humulescu și Biblioteca pentru copii „Ion Creangă“ din Chișinău, reprezentată de Claudia Balaban.

Irina NASTASIU