La Târgu Neamţ, mulţi şomeri – puţine joburi

targuri*Având un potenţial turistic bun, zona Târgu Neamţ ar putea crea multe locuri de muncă

*În această perioadă, majoritatea slujbelor vacate se găsesc în confecţii

 

În judeţul Neamţ, oraşul Târgu Neamţ şi cele 15 comune arondate, rămâne în continuare zona cea mai vitregită, în ceea ce priveşte oportunităţile de angajare. Acolo, deşi există un bun potenţial turistic, există 2.610 de şomeri înscrişi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ.

În ordine, cele mai afectate de flagelul şomajului sunt comunele Răuceşti, Pipirig şi Vânători-Neamţ, unde există înregistraţi nu mai puţin de 1.058 de locuitori fără slujbe. Din aceste comune, fruntaşă la numărul de şomeri este comuna Răuceşti, care la o populaţie stabilă (18-62 de ani) are 410 de şomeri. Pe locul doi, cu 406 de persoane fără un loc de muncă se află comuna Pipirig, unde populaţia stabilă numără 5.539 de persoane. În acest „top”, pe ultimul loc s-a clasat comuna Vânători-Neamţ, care are 242 de şomeri, la o popualţie stabilă de 5.594 de locuitori. La polul opus, Grumăzeşti deţine doar 30 de şomeri şi o pondere de 0, 95% – faţă cu Răuceşti, unde ponderea şomerilor la populaţia stabilă este de 8,07%. În total, zona Târgu Neamţ are o pondere de 4,46%, iar zona Piatra Neamţ doar 2,38%.

Dacă ne referim la locurile de muncă, oferite în această perioadă de AJOFM Neamţ, acestea numără 45. Cele mai multe oportunităţi de încadrare se găsesc în industria confecţiilor, unde sunt vacante 30 de slujbe. Din acestea jumătate sunt oferite confecţionerilor-asamblori articole din textile, iar cealaltă jumătate pentru muncitorii necalificaţi din confecţii. În rest, mai sunt vacante următoarele ocupaţii:curier, lăcătuş mecanic de întreţinere şi reparaţii universale, lucrător pensiune turistică, operator comercial, stivuitorist, sudor şi vânzător. În plus, mai sunt 5 joburi vacate pentru muncitorii necalificaţi la ambalarea produselor.

V. ANDRIEŞ