La Spitalul judeţean se vor face prelevări de organe

operatie

* Unitatea a achiziţionat un modul EEG, pentru monitorizarea activităţii cerebrale

* O parte din personalul ATI a fost la specializare pentru obţinerea competenţei în prelevare

  Pentru prima dată în istoria Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, vor putea fi realizate proceduri de prelevare de organe pentru transplant, de la pacienţi aflaţi în moarte cerebrală. În ultimele luni, personalul din sectorul de reanimare a parcurs o serie de instruiri pentru a se familiariza cu procedurile premergătoare prelevării şi pentru deprinderea tehnicilor de intervenţie. Singurul lucru care lipsea din „context” era un modul electroencefalograf (EEG) care, prin înregistrarea activităţii electrice a creierului, poate da verdictul de „moarte cerebrală”. Conducerea unităţii sanitare a reuşit, zilele trecute, cu sprijin financiar din partea CJ, să achiziţioneze modulul EEG indispensabil în iniţierea procedurii de prelevare de organe. Drept urmare, potrivit doctorului Ioan Lazăr, managerul SJU Neamţ, spre sfârşitul lunii secţia ATI va fi pregătită pentru intervenţii de acest tip.

Spitalul de Urgenţă din Bacău a reuşit, acum două zile, să realizeze cu succes, în premieră, o procedură de prelevare de organe de la un pacient în vârstă de 58 de ani, aflat în moarte cerebrală, după un accident cerebral. Familia pacientului şi-a dat acordul pentru prelevarea ficatului, a rinichilor, a corneei şi a anumitor porţiuni de piele, pentru salvarea unor bolnavi din Bucureşti şi din Iaşi.

Un ordin emis de Ministerul Sănătăţii la sfârşitul anului trecut reglementează condiţiile prelevării de organe: „Spitalul trebuie să aibă o persoană responsabilă cu identificarea potenţialilor donatori aflaţi în moarte cerebrală, diagnosticarea morţii cerebrale şi menţinerea în condiţii fiziologice a potenţialilor donatori trebuie să fie un medic de specialitatea Anestezie terapie intensivă din cadrul secţiei ATI a unităţii sanitare. Acesta va ţine legătura cu responsabilul zonal pentru transmiterea informaţiilor, pentru ca persoana aflată în moarte cerebrală să poată fi transportată la clinică pentru prelevare”.

Dr. Aurelia Ciobanu, şefa secţiei Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, ne-a declarat că, deşi prelevarea de organe ar trebui să fie o practică uzitată fără probleme, „la noi” abia acum se face un prim pas: „Şi la noi în spital apar, poate cel puţin lunar, situaţii în care persoane aflate în moarte cerebrală pot deveni donatori de organe şi ar putea salva oameni aflaţi pe lungi liste de aşteptare pentru transplant”.

În judeţul Neamt sunt luate în evidenţă 32 de persoane beneficiare de transplant de organe, majoritatea de transplant renal.

Geanina NICORESCU