La Spitalul Bicaz poate avea loc prima naştere după 3 ani!

spital-bicaz* Unitatea sanitară are, de ieri, medic obstetrician

Secţia de OG de la Spitalul Bicaz şi-a reluat, ieri, activitatea, odată cu angajarea unui medic de specialitate. Astfel, femeile din Bicaz şi de pe întreaga Valea Muntelui pot beneficia din nou de consultaţii ginecologice la spitalul orăşenesc, evitând deplasările lungi şi anevoioase până la Piatra Neamţ. Sunt aşteptate şi primele gravide, care nu vor mai risca să nască în ambulanţă, pe traseul plin de serpentine care coboară spre spitalul judeţean. Dr. Dorina Emilia Butnaru a fost primită cu braţele deschise de autoritatea locală, fiindu-i acordată şi o locuinţă de serviciu, în noul bloc ANL din oraş, după cum ne-a informat primarul Nicolae Sălăgean. Dr. Butnaru a fost rezident la Iaşi, dar ultimul contract de muncă l-a avut încheiat cu Spitalul din Giurgiu.

„Urmează să încheiem act adiţional cu Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ pentru indicatori de obstetrică şi ginecologie, bineînţeles raportându-ne la serviciile pe care le vom putea efectua în funcţie de aparatura de care dispunem în acest moment. Cert este că medicul nostru va putea asista naşteri pe cale naturală şi va acorda consultaţii şi tratamente pe partea de ginecologie. Secţia are 10 paturi, din care 5 pentru neonatologie. Serviciile vor fi limitate din cauza faptului că deocamdată nu avem un chirurg care să asiste sau chiar să intervină dacă s-ar pune problema unei operaţii. Dar vom înfiinţa un compartiment de chirurgie pentru care deja este întocmită documentaţia şi se aşteaptă avizul de la Ministerul Sănătăţii”, ne-a declarat Valentina Haidău, manager interimar la Spitalul Bicaz.

Postul de conducere a spitalului va fi scos la concurs în data de 25 februarie 2015, conform deciziei luate în ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie, în noua sa componenţă. Practic, a fost schimbat preşedintele CA, fiind înlocuită doctoriţa Daniela Marcoci (director adjunct la DSP Neamţ) cu dr. Mirela Grădinaru (medic şef la Sanepid).

Între timp, unitatea medicală cu paturi funcţionează şi chiar este solicitată la capacitate maximă, în sensul că paturile au fost ocupate aproape tot timpul, fiind chiar depăşiţi indicatorii contractaţi cu CAS Neamţ. Spitalul de sub Barajul Bicaz a fost redeschis oficial de la începutul lunii noiembrie 2014, atunci fiind aprobată finantarea de către Casa de Asigurări de Sănătate Neamt, care i-a stabilit un buget lunar de aproape 1,6 miliarde de lei vechi. De atunci, unitatea a reuşit să angajeze 12 medici, ultimul chiar ieri. În februarie se pare că va fi cooptat în echipă şi un medic pediatru.

„A fost rezolvată şi problema realizării celei de-a doua linii de gardă, fiind astfel bifat încă un punct de pe lista cerinţelor care stau la baza menţinerii clasificării unităţii medicale. De asemenea, spitalul va încheia contract cu un laborator de analize medicale. Sigur că mai sunt multe lucruri de rezolvat, dar ca la orice început de drum- pentru că după 3 ani de inactivitate nu poţi considera altfel decât că este un început, nu o continuare- avem de urmat paşi importanţi pentru atingerea obiectivului. Facem şi intervenţiile de rigoare la Ministerul Sănătăţii pentru obţinerea aparaturii medicale necesare pentru derularea activităţii la standarde cât mai ridicate, dat fiind faptul că, evident, o serie de echipamente datează de prin anul 2010 şi nu mai corespunde actualelor cerinţe”, a conchis primarul Nicolae Sălăgean.

Geanina NICORESCU