La Școala Gimnazială Păstrăveni, Simpozionul Județean „Suntem urmașii strămoșilor noștri”

Școala Gimnazială Păstrăveni organizează, în perioada 16 – 18 noiembrie, Simpozionul Județean „Suntem urmașii strămoșilor noștri”, eveniment care face parte din proiectul „CENTENARUL MARII UNIRI DIN 1918”, finanțat de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin intermediul Primăriei Comunei Păstrăveni.
Simpozionul se adresează elevilor și cadrelor didactice din învăţământul primar și gimnazial din unităţile şcolare din județul Neamț şi din Gimnaziul Drăgușenii Noi, Republica Moldova, parteneri ai proiectului.
Participanților le sunt rezervate două secțiuni, una pentru cadrele didactice și cealaltă pentru elevi. Profesorii vor susține prezentări pe temele „Personalități ale istoriei neamului” și „Istoria – un dar pentru viitor”, iar elevii cu aptitudini artistice pot participa la concursul de creații plastice „100 de ani de România”, precum și la concursul de interpretare de cântece patriotice și dans popular „Folclorul – povestea nespusă a istoriei”. De asemenea, elevii pasionați de istorie au șansa de a participa la concursul „Patria mea acum un secol”, concurs ce se va desfășura pe echipe formate din câte trei elevi.
„Cultivarea sentimentului patriotic în sufletele copiilor şi tineretului şcolar, în condiţiile timpului istoric prezent, nu este o chestiune uşor de rezolvat, deoarece societatea românească de azi este cuprinsă de o periculoasă stare de dezorientare, bulversare. Şcoala este singurul loc instituţional în care educaţia, în general, şi educaţia patriotică, în special, constituie o obligaţie de serviciu permanentă şi de mare importanţă, cu atât mai mult într-o perioadă atât de încărcată emoțional cum este apropierea momentului împlinirii a 100 de ani de la realizarea dezideratului de secole al poporului român, MAREA UNIRE. Simpozionul naţional pe care îl propunem este destinat elevilor și cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi îşi propune educarea capacităţii de comunicare şi cooperare la nivel european, dezvoltarea gândirii ştiinţifice, stimularea creativităţii, cultivarea şi dezvoltarea spiritului de competiţie”, ne-a declarat prof. Elena Perța, directorul Școlii Gimnaziale Păstrăveni.

Juriul, format din cadre didactice de specialitate

Între obiectivele simpozionului se numără: educarea elevilor în spiritul cunoașterii şi respectării evenimentelor şi faptele înaintaşilor noştri; oferirea de exemple pozitive elevilor; manifestarea respectului față de istoria și identitatea națională; implicarea școlii în acțiunile comunității locale; stimularea sentimentului patriotic și a interesului pentru păstrarea identității naționale.
Materialele prezentate în cadrul simpozionului vor fi publicate sub forma unui CD cu ISBN.
Fiecare participant la simpozion va primi o mapă care va conţine: programul simpozionului, diploma de participare precum şi CD-ul cu referatele/comunicările științifice.
Jurizarea se va realiza pe secțiuni, comisia de evaluare pentru concursul de istorie fiind formată din inspectorul de la disciplina istorie din cadrul ISJ Neamț și trei profesori de specialitate. Concursul de folclor va fi jurizat de directorul și consilierul educativ de la școala organizatoare, precum și directorul Gimnaziului Drăgușenii Noi din Republica Moldova, iar concursul de creație plastică va avea ca evaluatori cadre didactice de specialitate. Se vor acorda premii şi menţiuni echipajelor/formațiilor de elevi participante la concursuri.
Elevii şi cadrele didactice care doresc să participe la acest simpozion vor trimite fișele de înscriere prin e-mail la adresa: alinagorea78@yahoo.com sau stamate_ancuta@yahoo.ro, până la data de 30 octombrie. Creațiile plastice ale elevilor și referatele/comunicările științifice ale profesorilor vor fi trimise pe aceleași adrese de mail, până la data de 10 noiembrie. Nu se percepe taxă de participare.
Informații suplimentare pot fi obținute de la organizatori: prof. Elena Perța (0757431433) și prof. Ciocoiu Petronela (0751284958).
Irina NASTASIU