La Școala Gimnazială „Iulia Hălăucescu” Tarcău, Simpozion național dedicat organizării timpului liber

simpozion national tarcauPână pe 15 ianuarie, copiii din  învățământul preșcolar și primar, precum şi cadrele didactice nemţene se pot înscrie la Simpozionul „Modalități de organizare a activităților de tip out-door cu preșcolarii și școlarii mici”, care se va desfăşura pe data de 23 ianuarie, la Grădiniţa cu Program normal din Tarcău. Manifestarea se află la prima ediţie şi este organizată de Școala Gimnazială „Iulia Hălăucescu” Tarcău, în parteneriat cu Asociaţia Părinţilor „Iulia Hălăucescu” Tarcău, Primăria Tarcău şi Casa Corpului Didactic Neamţ.

Simpozionul cuprinde două secţiuni: prima dedicată cadrelor didactice şi cea de-a doua copiilor. Prima secţiune va include o sesiune de referate şi comunicări ştiinţifice; popularizarea unor proiecte, parteneriate, schimburi de experienţă şi prezentarea unor materiale didactice realizate de participanţi pe tema out-door (auxiliare, culegeri, reviste, activităţi opţionale etc.). Cea de-a doua secţiune, cea dedicată copiilor, va cuprinde o expoziţie de lucrări plastice (desene sau pictură), colaje şi lucrări practice.

„În condițiile în care timpul liber are tendința să crească, oamenii trebuie să fie învățați să se bucure de acesta. Fără o pregătire adecvată, timpul pentru sine poate deveni o povară, un motiv al decăderii, al alunecării în plictiseală și inactivitate. În acest sens, dascălul are datoria de a imagina mai multe traiecte acționale ce vor contribui numaidecât la formarea personalității copilului încă din grădiniță. Petrecerea timpului liber, ca şi alte aspecte ale vieţii umane, nu pot rămâne în afara sferei de impact indusă de schimbare, cel mai important aspect fiind modul cum utilizăm timpul liber care a evoluat în volumul şi cantitatea sa, datorită schimbării în valorile societăţii, de la importanţa marginală la un fenomen central în viaţa omului. Astfel, structura timpului liber şi-a pierdut din izul luxuriant existent odată şi a devenit o parte esențială a existenţei, cel puţin pentru ţările dezvoltate”, spun organizatorii.

Toate lucrările prezentate vor figura în catalogul simpozionului, fiecare participant – cadru didactic sau copil – urmând să primească adeverinţă şi diplomă de participare. De asemenea, cadrele didactice care vor susţine lucrări la prima secţiune vor primi câte un CD cu ISSN, cuprinzând toate lucrările colegilor. Diplomele şi CD-urile vor fi expediate participanţilor în perioada 20 martie –  20 aprilie.

Irina NASTASIU