La pas, prin hârtoapele de pe Drumul Talienilor

”Anul acesta vrem să facem și noi ceva cu acest drum, Sabasa – Borca”, a spus conducerea Consiliului Județean Neamț, care a precizat că vrea cuprindă celebrul traseu până la Suceava într-un program european.

De mai bine de 10 ani, n-a existat președinte care să nu fi declarat că dorește să fie reabilitat Drumul Talienilor.

”Da, am discutat, marți, cu dl. Conachi și cu dl. Iacoban și cred că este realizabil proiectul de reabilitare”, spune primarul de Borca, Ovidiu Geo Niță. ”E vorba de 20 de km de asfalt. Acum, pe aici circulă căruțele și atutotrenurile cu bușteni, parcă ar fi drum silvic.

Parțial, Consiliul Județean Suceava și-a făcut treaba și a reabilitat traseul până la granița cu Neamțul.

Șoseaua a fost construită de drumarii italieni timp de 12 ani (1902-1914) pe  Domeniile Coroanei. La început, s-a dorit  o legătura strategică – militară și comercială- între Valea Moldovei și Valea Bistriței.

Reabilitarea drumului a fost gândită la nivel național, în cadrul unui proiect care prevedea refacerea mai multor drumuri din zonele cu potențial turistic. Încercări a făcut și Asociația Italienilor din România, care a încercat reconstruția cruceii de pe culmea Stânișoarei.

Traseul este menționat în literatură de către Mihail Sadoveanu romanul Baltagul și, se suprapune peste calea pe care a străbătut-o Vitoria Lipan pentru a-l căuta pe Nechifor.

M.O.T.