La Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamţ / Exponatul lunii iulie: vas preistoric cucutenian

exponatul lunii iulieÎn cadrul proiectului „Exponatul lunii”, Muzeul de Istorie şi Etnografie din Târgu Neamţ ne propune, pentru luna iulie, un obiect deosebit, respectiv un vas de lut vechi de cinci milenii. Este vorba despre un recipient, de formă rectangulară, descoperit în 1960 în situl arheologic de la Târpeşti. „Tipul acesta de vase este unul foarte rar întâlnit în aşezările culturii Cucuteni. Originea acestor recipiente poate fi plasată mult mai timpuriu, chiar la nivelul neoliticului. Vasul de la Târpeşti este îngrijit lucrat, are formă rectangulară şi este prevăzut cu o mică proeminenţă perforată. Nu are decor, dar după calitatea pastei din care a fost lucrat este foarte posibil să fi fost pictat. Având în vedere contextul în care a fost descoperit, recipientul acesta se datează la începutul culturii Cucuteni. În literatura de specialitate se vorbeşte despre faptul că aceste vase erau folosite în cadrul ceremoniilor religioase sau pentru păstrarea unor substanţe mai deosebite şi chiar pentru culori”, ne-a explicat dr. Vasile Diaconu, muzeograf la Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ.

Aşezarea de la Târpeşti a fost cercetată în deceniul şase al secolului trecut. Rezultatele deosebite ale cercetărilor o recomandă ca un sit arheologic etalon pentru zona est-carpatică, aici fiind descoperite multe locuinţe ale culturilor Precucuteni şi Cucuteni, dar şi numeroase vestigii arheologice. Aşezarea de la Târpeşti a fost locuită din neoliticul timpuriu şi până la jumătatea mileniului I. d. Hr.

Implementarea conceptului „Exponatul lunii” reprezintă o modalitate inedită prin care Muzeul de Istorie şi Etnografie din Târgu Neamţ îşi valorifică piesele muzeale.

Selectarea unui obiect deosebit şi prezentarea lui individuală au drept scop îmbunătăţirea percepţiei asupra artefactelor cu valoare istorică, precum şi promovarea acestora.

Irina NASTASIU