La Muzeul de Istorie şi Arheologie, Simpozion omagial dedicat Zilei Armatei Române

ziua armatei muzeu5 Ieri, Muzeul de Istorie şi Arheologie din Piatra-Neamţ a găzduit simpozionul „Armata României de-a lungul timpului”, organizat de Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, în colaborare cu Batalionul 634 Infanterie „Petrodava” din Piatra-Neamţ.

Manifestările au debutat cu o rugăciune de binecuvântare rostită de preotul militar al Garnizoanei, părintele Robert Paraschiv.

Au luat cuvântul colonel Cristin Hâra, comandantul Batalionului 634 Infanterie şi al Garnizoanei  Piatra-Neamţ, general maior Nicolae Pruteanu, preşedintele cadrelor militare în rezervă şi al Asociaţiei Veteranilor de Război filiala Neamţ, generalul de Brigadă în retragere Octavian Mancu, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere filiala Neamţ, consilierul judeţean colonel Vasile Murariu, preşedintele Asociaţiei Judeţene „Cultul Eroilor” şi prof. Dan Mihăilescu, din partea Complexului Muzeal Judeţean Neamţ.

„Ziua Armatei este un moment de evocare a oştirii ţării, din cele mai vechi timpuri şi până în zilele noastre. În această zi, transmitem un pios omagiu ostaşilor neamului nostru românesc, care au luptat pentru apărarea fiinţei noastre naţionale. În decursul istoriei noastre, fenomenul militar a constituit coloana vertebrală a sistemului naţional de apărare, armata fiind garantul independenţei şi unităţii noastre naţionale. Faptul că astăzi ni se spune „români” îl datorăm ostaşilor rămaşi pe altarul apărării gliei străbune. Astăzi ni-i amintim pe ostaşii căzuţi în războiul împotriva Imperiului Otoman, între anii 1877 – 1878, ni-i amintim pe cei 335.000 de ostaşi rămaşi pe câmpurile de luptă în Primul Război Mondial, dar şi pe cei peste 800.000 de ostaşi , căzuţi în luptele celui de-al Doilea Război Mondial, pentru întregirea hotarelor ţării, sfârtecate prin tratate şi dictate. În aceste zile se împlinesc 70 de ani de la eliberarea Ardealului de nord, 4500 de ostaşi rămânând pe câmpul de luptă, în încleştarea pe viaţă şi pe moarte cu armata horthystă”, a spus generalul de brigadă în retragere, Octavian Mancu.

Vorbitorul a mai amintit faptul că, în judeţul Neamţ, se află peste 200 de monumente şi opere comemorative de război. Alături de acestea, lăcaşele de cult şi cronicile vremii atestă continuitatea poporului român pe aceste meleaguri.

„Cu ocazia Zilei Armatei, aduc cele mai sincere felicitări ofiţerilor, maiştrilor militari, subofiţerilor, militarilor cu contract şi personalului civil care îndeplinesc cu cinste misiunile primite în ţară şi în afara graniţelor ţării. Îmi exprim încrederea în oştirea ţării, cu gândul că va promova adevăratele valori, precum şi principiul de apărare a gliei noastre străbune”, a adăugat generalul Octavian Mancu.

 

Omagiu generalilor armatei române

 

Una din personalităţile evocate în cadrul simpozionului a fost cea a generalului Gheorghe Vasilescu, luptător pe ambele fronturi, de est şi de vest. Convins că militarii nu au dreptul şi nu pot să facă politică, generalul Vasilescu a refuzat să devină membru P.C.R., motiv pentru care a fost scos din rândurile armatei şi pensionat forţat.

„Am avut de ales între mai mulţi ofiţeri ai armatei române, originari din judeţul Neamţ, care au fost decoraţi cu cel mai înalt ordin de război, ordinul militar „Mihai Viteazul”. În cele din urmă m-am oprit asupra generalului Gheorghe Vasilescu, care a fost comandantul Regimentului 15 în campania din Vest. El a fost decorat de două ori cu ordinul „Mihai Viteazul”: prima dată în campania din Răsărit şi a doua oară în campania din Apus”, a spus prof. Dan Mihăilescu.

Şi-au exprimat recunoştinţa faţă de Armata Română şi veteranii de război din judeţul Neamţ, cei care au scris istorie, prin faptele de vitejie puse în slujba apărării ţării noastre:

„Noi, veteranii de război, avem sufletele încărcate de mulţumire pentru că ne-am făcut datoria faţă de ţară şi de poporul român, străduindu-ne să lăsăm moştenire istoria faptelor de aur ale oştirii. Ne plecăm frunţile în faţa acestor bravi ostaşi, a celor care îşi dorm somnul de veci în pământul românesc  sau în alte pământuri, în oceane, fluvii, râuri şi în tot locul. Ziua Armatei este un moment de profundă recunoştinţă faţă de eroii României. 25 octombrie reprezintă momentul în care o singură instituţie a redat statului demnitatea , momentul în care armata şi-a făcut datoria faţă de ţară. Prin sărbătoarea Zilei Armatei Române, aducem un pios omagiu celor care au luptat şi s-au jertfit pentru libertate şi demnitate”, a spus general maior Nicolae Pruteanu, preşedintele cadrelor militare în rezervă şi al Asociaţiei Veteranilor de Război filiala Neamţ.

„Vreau să urez, din partea Consiliului Judeţean, dar şi din partea asociaţiei naţionale Cultul Eroilor, multă sănătate celor care îşi fac datoria sub drapel. Nicolae Iorga spunea că neamul devine etern prin cultul eroilor. Prin sărbătorirea Zilei Armatei ne dorim să ţinem aprinsă candela recunoştinţei şi preţuirii eroilor neamului care, sub deviza «Semper fidelis patriae», au răspuns întotdeauna «prezent» slujirii patriei noastre”, a spus consilierul judeţean colonel Vasile Murariu, preşedintele Asociaţiei Judeţene „Cultul Eroilor”.

Simpozionul  a fost urmat de prezentarea cărţii „Generalul Nicolae Dăscălescu: sacrificiu, glorie şi supliciu”, semnată de N. Dăscălescu – este vorba despre biografia generalului Dăscălescu, scrisă de nepotul său omonim – carte apărută recent la Editura Militară.

Tot cu prilejul Zilei Armatei, a fost vernisată expoziţia temporară de medalii şi plachete “Memoria metalului” – colecţia Mihai Cornaci (Botoşani), publicul vizitator putând admira şi o expoziţie de cartofilie, organizată în colaborare cu Asociaţia Filateliştilor Neamţ, intitulată “Pentru Neam şi pentru Ţară” (expozant Gheorghe Vasiliu, Bârlad).

Irina NASTASIU