La Muzeul de Istorie și Arheologie, Expoziția „Universul Păpușilor de Porțelan“

 

*Sunt expuse peste 1.000 de păpuși de porțelan din colecțiile particulare ale colecționarilor Nicoleta Ucidău (București) și Victor Mihalache (Târgoviște)

Peste 1.000 de păpuși de porțelan sunt reunite la Muzeul de Istorie și Arheologie, în cadrul expoziției „Universul Păpușilor de Porțelan“, expoziție ce va fi vernisată mâine, începând cu ora 17.00. Evenimentul este organizat de Asociația Culturală „Star“ din Piatra Neamț, Teatrul Junior din „Târgoviște“ și Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț și este parte a festivalurilor internaționale „Volare“ și „Ziua Zâmbetului de Copil“.

Pentru prima oară în România, doi colecționari, unul din București (Nicoleta Ucidău), iar celălalt din Târgoviște (Victor Mihalache) își reunesc sutele de păpuși de porțelan într-o expoziție grandioasă, care va sta la dispoziția publicului pe tot parcursul lunii septembrie. Colaborarea cu Complexul Muzeal al Județului Neamț este una fericită, expoziția beneficiind de cele mai bune condiții de desfășurare. Cei doi expozanți vor oferi publicului nemțean informații inedite despre istoria păpușilor de porțelan, precum și detalii despre „meseria“ de colecționar.

Expoziția „Universul Păpușilor de Porțelan“ se va încheia la începutul lunii octombrie, în cadrul Festivalului „Ziua Zâmbetului de Copil“, eveniment organizat de Asociația Culturală „Star“ din Piatra Neamț.

Povestea întâlnirii cu sufletele de porțelan

Nicoleta Ucidău s-a născut la 7 august 1975, la Tărtășești, Dâmbovița și este, de meserie, consilier juridic. Despre pasiunea pentru păpușile de porțelan, colecționarul mărturisește: „Cunosc sute de povești pe această lume. Unele au iz de basm, altele sunt reale, dar dintre toate, cea mai dragă îmi este cea care le are pe toate: povestea întâlnirii mele cu sufletele de porțelan… Pasiunea pentru aceste minunății a început dintr-un simplu cadou de la soțul meu, primit cu ceva ani în urmă. De regulă, femeile sunt obișnuite să primească flori, însă eu am primit ceva ce nu avea să mai plece vreodată, o păpușică de porțelan. Când am văzut ce frumusețe reușește să transmită, prin obiectul în sine, prin vestimentația și alura ei, nu am reușit să mă mai opresc din a le colecționa. Așa am ajuns la o colecție de vreo 400 de păpuși, care este în creștere. Niciodată nu am prea multe, le știu povestea tuturor și țin la toate la fel de mult“.

Născut la 21 ianuarie 1962, la Târgoviște, Victor Mihalache este artist și jurnalist liber profesionist. „Am descoperit păpușile de porțelan în urmă cu 10 ani. Cumpăram de la un second-hand costumații de carnaval aduse din Germania. Patronul mi-a propus într-o zi să cumpăr doi saci cu păpuși. Aproape toate erau de porțelan. Le-am simțit frumusețea și am început să le caut surioare și frățiori. Am cutreierat Europa și am adăugat păpuși de porțelan din Serbia, Bulgaria, Ucraina, Moldova, Marea Britanie, Germania, Italia, Austria, Lituania și din alte țări. Fiecare exponat are câte o poveste. Iar poveștile păpușilor sunt absolute adorabile“, spune Victor Mihalache.

Păpușile de porțelan au devenit celebre între anii 1860 și 1900, cele mai cunoscute fiind cele fabricate în Franța și Germania. Istoria păpușilor de porțelan a început în anul 1770, primele capete fiind create în Cornwall, Marea Britanie, unde creatorii de păpuși utilizau porțelanul pentru a putea modela trăsăturile feței. În Germania, aceștia utilizau un porțelan glazurat, care conferea strălucire, păstrând, în același timp, și culoarea deschisă.

Primele păpuși aveau îmbrăcămintea, coafura și stilul corespunzător modei contemporane, însă, în perioada 1840-1970, nu toate păpușile prezentau un stil elaborat. Cele mai simple păpuși erau cele care reprezentau băieți, copii și bebeluși.

Valoarea unei păpuși este stabilită în funcție de doi factori majori: vechimea și calitatea execuției. Astăzi, prețurile acestor păpuși diferă enorm, ajungând de la câteva mii de dolari, până la câteva sute de mii, pentru păpușile produse după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Cea mai mare sumă oferită pentru achiziționarea unei păpuși de porțelan este de 200.000 de dolari.

Irina NASTASIU