La Muzeul de Artă, Expoziţie de sculptură şi desen semnată Nicolae Fleissig şi Maxim Dumitraş

expozitie artaAstăzi, la orele 17.00, va avea loc, la Muzeul de Artă, vernisajul unei expoziţii de sculptură şi desen semnată de sculptorii Nicolae Fleissig şi Maxim Dumitraş.

Aflaţi pentru prima dată pe simezele muzeului cu o expoziţie personală, cei doi artişti expun peste 80 de lucrări de sculptură şi desene realizate în ultimii ani.

Nicolae Fleissig s-a născut la Târgu-Mureş şi a trăit la Piatra-Neamţ, unde a descifrat tainele sculpturii cu maestrul său, Clement Pompiliu. A absolvit Universitatea de Artă din Bucureşti şi din 1982 trăieşte în Franţa. S-a remarcat printr-o activitate artistică impresionantă, concretizată prin multe expoziţii personale deschise în Franţa, Spania şi Luxemburg. A participat la expoziţii de grup în Spania şi Franţa şi a obţinut două premii importante: în 1973 la Bucureşti şi în 1986 la Toulouse, Franţa. Criticul de artă Ana-Maria Altman apreciază în catalogul expoziţiei că „… relaţia sculptorului cu materialul său de bază dovedeşte un grad de intimitate neegalat, care îşi găseşte în cele din urmă exprimarea într-un limbaj demn de toate perioadele pe care le-a dăinuit această taină.”

Maxim Dumitraş, născut la Sângeorz-Băi, a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj –Napoca şi este fondatorul şi directorul Muzeului de Artă Comparată din oraşul natal.

Activitatea sa artistică este deosebită, sculptorul semnând multe expoziţii personale în ţară – la Iaşi, Timişoara, Bacău, Bistriţa şi Bucureşti şi în străinătate – Franţa, Germania şi Chişinău. A participat la simpozioane de sculptură în România, Rusia, Turcia, Egipt, Franţa şi Spania şi a primit premii în expoziţii naţionale de prestigiu (Bucureşti, Bacău, Chişinău). Artistul a fost prezent, de asemenea, cu lucrări atât la bienalele naţionale desfăşurate la Cluj, Arad, şi Târgu-Mureş, precum şi la cele internaţionale, din Spania şi Egipt.

Pentru Maxim Dumitraş, „sculptura devine un limbaj al spaţiului nemărginit, un discurs despre el… Prin sculptură, spaţiul îşi dezvăluie cea de-a patra dimensiune – timpul”, consemnează, în catalogul expoziţiei, prof. univ. dr. Petru Bejan.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 28 iulie – 7 septembrie, programul de vizitare fiind zilnic, între orele 10.00 – 18.00, cu excepţia zilei de luni.

Irina NASTASIU