La Muzeul Curtea Domnească s-a redeschis Pivnița I

Muzeul Curtea Domnească – Pivnița I s-a redeschis, cu ocazia zilelor municipiului Piatra Neamț. Spațiul expozițional a fost reorganizat, oferind vizitatorilor informații privind originea și apariția târgului medieval, istoricul și evoluția instituției Curții Domnești de la Piatra, dar și date privind cercetările arheologice ce au vizat pivnița casei domnești.

Curtea Domnească de la Piatra a îndeplinit în decursul secolelor, pe lângă dimensiunea economică, administrativă și judecătorească, și un rol militar, aici adunându-se oastea teritorială. Datorită acestui fapt, în organizarea expoziției s-a urmărit reconstituirea echipamentului militar (platoșă, cămașă de zale, coif, scut etc.) și a armamentului (spadă, sabie, lance, topor, arc cu săgeți), specifice perioadei medievale. Expoziția cuprinde, de asemenea, artefacte tridimensionale arheologice și documentare descoperite în perimetrul curții domnești: monede emise de Imperiul Austriei, Regatul Prusiei, Imperiul Rusiei, Regatul Poloniei, Regatul Ungariei, Imperiul Otoman etc.; obiecte de podoabă (inele, cercei, mărgele) și accesorii de vestimentație (ac de văl, nasturi, cheutori etc.)“, precizează curatorii expoziției, drd. Silviu Ceaușu și Lucian Uță.

Pivnița domnească aparține aceleași epoci ca și Biserica „Sfântul Ioan Domnesc“ și turnul -clopotniță, fiind identificată în urma cercetărilor arheologice întreprinse de Muzeul Regional de Arheologie din Piatra Neamț, între anii 1954-1955.

Pivnița Casei Domnești I a fost inclusă în circuitul expozițional al Complexului Muzeal Județean Neamț în anul 1986. Ulterior, asemeni turnului-clopotniță, construcția a beneficiat de lucrări de restaurare și consolidare în perioada 2011-2013. Cu această ocazie a fost adusă o nouă interpretare cu privire la amplasamentul gârliciului pivniței în perioada medievală, poziționat paralel cu latura sudică a construcției.

Irina NASTASIU