La loc comanda cu pensionările din învățământ

*Cadrele didactice pensionabile sunt invitate să-și ia concediu

Cadrele didactice pensionabile nu trebuie să se mai grăbească să-și depună cererile de pensionare până la data de 1 iulie 2017, pentru că nu mai sunt în pericol de a-și pierde din drepturi.

Ca urmare a numeroaselor demersuri întreprinse de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ în ultima săptămână, în vederea rezolvării problemelor generate de art.18 din Legea nr.7/2017 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, conform căruia indicele de corecție din legea privind sistemul unitar de pensii publice este de 1,14 până la data de 30 iunie 2017 și de 1,05 începând cu 1 iulie 2017, astăzi, 20 iunie 2017, Plenul Camerei Deputaților, cu majoritate de voturi, a aprobat, la propunerea reprezentanților Casei Naționale de Pensii Publice, un proiect de lege conform căruia indicele de corecție este de 1,14 pe tot parcursul anului 2017. Reprezentanții CNPP, prezenți la ședința Camerei Deputaților, au propus acest amendament având în vedere și problemele cadrelor didactice care nu se pot pensiona în cursul anului școlar, situație sesizată de Federația Sindicatelor Libere Învățământ. Coborârea indicelui de corecție la 1,05 începând cu data de 1 iulie 2017 ar fi condus la pierderea unor sume consistente pentru cei care se pensionau după această dată. Proiectul de lege urmează a fi transmis Președintelui României spre promulgare. Menținerea indicelui de corecție la valoarea de 1,14 pe parcursul întregului an 2017 va determina menținerea valorii punctului de pensie așa cum este prevăzută în Programul de Guvernare respectiv în OUG 2/2017“, se menționează în comunicatul emis de Federația Sindicatului Învățământ, reprezentat la Neamț de prof. Gabriel Ploscă.

În aceste condiții, ținând cont de aceste modificări legislative, liderii de sindicat din învățământ le transmit membrilor cotizanți că nu mai este obligatoriu să depună cererile de pensionare în timpul anului școlar, urmând să rămână valabile cererile de pensionare depuse la nivelul unităților de învățământ, în luna ianuarie 2017, conform calendarului mobilității personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar din 2016.

În acest fel, conform FSLI, cadrele didactice care urmează să se pensioneze începând cu 1 septembrie își vor putea efectua integral concediul de odihnă care li se cuvine pentru anul 2016-2017. Evident, în acest fel dispare și problema diminuării cuantumului indemnizației de concediu de odihnă aferent anului școlar 2016-2017, ca urmare a încetării contractului de muncă în timpul anului școlar. Conducerea Federației mai precizează că cererile deja înregistrate la casele teritoriale de pensii pot fi retrase de către cei care doresc să-și primească integral banii pentru concediul de odihnă aferent anului școlar 2016-2017.

Geanina NICORESCU