La Gala Industriei de Carte „Bun de Tipar” / Biblioteca Hangu, desemnată cea mai bună bibliotecă comunală a anului 2014

ludoteca Hangu Liliana PinteaJoi seara a avut loc, în Aula Bibliotecii Naţionale a României din Capitală, Gala Industriei de Carte „Bun de Tipar”, eveniment în cadrul căruia Biblioteca Hangu a fost desemnată cea mai bună bibliotecă comunală a anului 2014.

Instituţia nemţeană a intrat în finala competiţiei cu cinci proiecte, reprezentând o sinteză a activităţii desfăşurate de bibliotecă de-a lungul anului 2014.  Cele mai originale dintre acestea sunt „Aripi spre lumină” şi „Cărţile din ludotecă”, prin intermediul cărora iniţiatorii vizează stimularea gustului pentru lectură în rândul cititorilor.

„Am învăţat, joi seară, câtă măreţie şi nobleţe se află în lumea cuvintelor scrise în cărţi. Am întîlnit acolo prieteni virtuali, oameni frumoşi la suflet şi la chip, care m-au făcut să înţeleg că, atâta timp cât pui pasiune şi suflet în tot ceea ce faci, este imposibil să nu reuşeşti. Am simţit că Dumnezeu a fost tot timpul lângă mine. Mulţumesc organizatorilor acestui eveniment excepţional, precum şi juriului care nu a avut o misiune prea uşoară”,  ne-a mărturisit bibliotecara Liliana Pîntea.

Rezultatul instituţiei de cultură este cu atât mai notabil, cu cât comuna Hangu numără doar 3600 de locuitori. „Cu toate acestea, activităţile sunt foarte complexe pentru ceea ce înseamnă o bibliotecă comunală, comparativ cu una municipală care se bucură de mult mai multe oportunităţi”, a adăugat Liliana Pîntea.

Câştigătorii, selectați de un juriu de elită

În cadrul Galei „Bun de Tipar”, bestesellerul românesc a fost desemnat volumul „Pas cu pas”, scris de preşedintele Klaus Iohannis. La categoria „cea mai bună librărie”, a fost aleasă câştigătoare Librăria Humanitas de la Cişmigiu, din Bucureşti, iar Book Corner Librarium din Cluj-Napoca a primit o menţiune specială a juriului.

De asemenea, cea mai bună bibliotecă judeţeană a anului 2014 a fost desemnată Biblioteca „Astra” din Sibiu.

Au fost acordate premii și celor mai frumoase cărţi ale anului. Astfel, la subcategoria „carte ilustrată”, a fost ales câştigător volumul „În faţa blocului. O colecţie de 55 de jocuri şi «faze» ale generaţiei cu cheia la gît”, de Vlad Tomei, iar, la subcategoria „concepţie grafică”, a fost premiată cartea „Ioana Nemeş. Carte de artist” – concept, publicaţie şi editor: Alina Şerban –  concepţie grafică: Radu Manelici. Totodată, o menţiune specială a juriului a fost acordată volumului „Să creştem mici: carte pentru cei mici care trebuie neapărat citită de cei mari”, de Laura Grünberg (editura Arthur) – concepţie grafică: Ana-Maria Nica şi Alexandru Ciubotariu.

Gala „Bun de Tipar” este organizată de Asociaţia Editorilor din România (AER) şi Headsome Communication, în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, Ministerului Culturii şi al ARCUB şi a fost lansată în urmă cu trei ani.

Câştigătorii celei de a IV-a ediţii a Galei Industriei de Carte din România  au fost selectaţi de un juriu format din Mircea Vasilescu (preşedinte) – eseist, critic, istoric literar, jurnalist, profesor dr. al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti, redactor-şef al săptămânalului „Dilema Veche”; Simona Kessler – agent literar; Cosmin Ciotloş – critic literar („România literară”), asistent dr. al Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti; Luca Niculescu – redactor-şef al RFI România; Oana-Valentina Suciu – lector dr. Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti; Victoria Pătraşcu – autoare de cărţi pentru copii; Carmen Apetrei – lector univ. dr., director al Departamentului de Grafică al Facultăţii de Arte Plastice din cadrul Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti; Cristina Foarfă – editor coordonator Bookaholic, specialistă în comunicare digitală; Tudor Creţu – directorul Bibliotecii Judeţene Timiş, scriitor şi Daniel Voinea – Brand Manager Cărtureşti.

Irina NASTASIU