La Biblioteca Județeană, Un nou spectacol al Atelierului de teatru-lectură

 

La sfârșitul săptămânii trecute, la Biblioteca Județeană „G. T. Kirileanu“ a avut loc vizionarea cu public a spectacolului de teatru-lectură „Fiicele“, adaptare după piesa cu același titlu, scrisă de Sidonia Drăgușanu, o prozatoare și autoare dramatică (1908-1971) ale cărei creații s-au bucurat de succes în special în perioada ante decembristă.

Din distribuție fac parte Alina Bratu, Dan Iacob, Elena Ivan, Dorina Macovei, Teodora Popovici și Teodor Toma, adaptarea textului și regia purtând amprenta bibliotecarului Dan Iacob.

Acest spectacol marchează șapte ani de când, sub îndrumarea bibliotecarului Dan Iacob, în luna februarie a anului 2009, și-a început activitatea „Atelierul de teatru-lectură pentru vârsta a treia“. În această perioadă au fost montate piesele: „Carré de dame“ de Gheorghe Brăescu, „Joi sărbătoare“ după Turoksy Katalin, „Gin Rummy“ (Jocul de cărți) după Donald L. Coburn, „Cântecul lebedei“ de  A.P Cehov, „Așteptând la Arlechin“ după Noel Coward, „Gaițele“ după Al. Kirițescu, „O batistă în Dunăre“ după D. R. Popescu, „Conu Leonida față cu reacțiunea“ de I. L. Caragiale, „Șefele“ după Werner Swab, „Declarații și epistole“ de Tudor Mușatescu, „Ultimul dans al libelulei“ de Mihai Ungureanu. Aceste douăsprezece spectacole au acoperit șapte stagiuni teatrale, reprezentațiile având loc la sediul Bibliotecii Județene, precum și la sediul bibliotecilor orășenești din Bicaz și Roman, la Centrul Social „Pietricica“, la Colegiul Național „Calistrat   Hogaș“, la sala „Calistrat Hogaș“ a Consiliului Județean Neamț, ori pe scena Caselor de Cultură a Sindicatelor din Piatra Neamț și Târgu Neamț. De asemenea, trupa a participat și la  Festivalul „Mereu tânăr“ de la Craiova (trei ediții), precum și la o întâlnire teatrală organizată de Biblioteca „Panait Istrati“ din Brăila.

„Încurajăm orice formă de manifestare culturală, ne adresăm unui public cât mai divers, Biblioteca fiind locul în care spiritul cărților se materializează chiar și în spectacole teatrale. Apreciem consecvența actorilor și a regizorului, performanța artistică  la care au ajuns reprezentându-ne chiar și în plan național cu succese notabile“, a spus Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Județene „G. T. Kirileanu“.

Dincolo de performanțele interpretative la care au ajuns membrii trupei de teatru-lectură „Arlechin“, proiectul a fost gândit și ca o formă de terapie a sufletului, a psihicului, prin lucrul în echipă, într-o lume în care persoanele de vârsta a treia sunt prea adesea marginalizate, uitate, condamnate să stea zile în șir în casă, în fața televizorului.

Irina NASTASIU