Jumătate din chiriașii primăriei din Speranța riscă să înghețe în case la iarna

calorifer*Din cauza datoriilor la întreținere, societatea Locativ Serv, cea care administrează cele 16 blocuri din fondul locativ al Primăriei, nu va mai porni centralele de bloc de la 1 noiembrie

Din cele 10 blocuri de chiriași din cartierul Speranța, abia jumătate vor primi căldură începând cu luna noiembrie, dar și acest lucru va fi stabilit clar numai după ce se face o analiză a datoriilor acumulate în sezonul rece anterior. „De la 1 noiembrie, vom furniza agent termic către cele 16 blocuri pe care le avem în administrare, ANL sau locuințe sociale, dar doar acolo unde nu sunt datorii din trecut. Am avut cereri de a furniza căldură la blocul 10 și la C5, ambele din zona Dărmănești-Calea Romanului, dar luni am oprit, la cererea oamenilor, care au spus că este cald. Joi vom face o analiză clară, pentru a vedea ce datorii are fiecare bloc în parte, pentru a vedea câți sunt debranșați și câte apartamente nu sunt locuite“, a declarat Dumitru Căescu, directorul Locativ Serv.

Datorii de 680.000 de lei către Locativ Serv

Dacă în cazul celor șase blocuri ANL din Dărmănești nu există riscul de a nu primit căldură, la Speranța situația e cam fără speranță pentru cei care nu și-au achitat din restanțe. „În total, avem de recuperat 680.000 de lei. La blocul H12, de exemplu, datoria este de 99.000 de lei, în timp ce la H16 ajunge la 103.000 de lei. Tot la H16, din 47 de apartamente, 24 sunt debranșate de la centrala de bloc, iar alte șase sunt libere. În acest caz, nu se justifică pornirea centralei pentru doar 17 apartamente, mai ales că și datoriile sunt foarte mari. Sunt oameni care chiar nu au de unde să plătească, dar sunt și mulți care nu plătesc pentru că nu vor“, a adăugat directorul Locativ Serv.

Alături de rău-platnici vor avea de suferit și cei care sunt plățile la zi, iar singura recomandare în acest caz este să se debranșeze și să-și monteze centrală de apartament. „Își pot monta centrală de apartament pentru că sunt sprijiniți de Primărie în acest sens. Cei care își montează centrală sunt scutiți de plata chiriei până când se acoperă costurile“, a spus Dumitru Căescu.

Directorul societății Locativ Serv spune că plățile către E.On au fost făcute, chiar dacă oamenii nu s-au grăbit să-și achite restanțele, dar că societatea nu poate continua la nesfârșit să le plătească datoriile, mai ales că cei care locuiesc în blocurile respective au costuri minime pentru încălzire. „Tot Primăria suportă un cost de administrare, astfel încât chiriașii plătesc doar prețul gazului metan, nu gigacaloria, în al cărei cost intră și energia electrică, transportul combustibilului și altele“, a precizat directorul societății care administrează locuințele Primăriei Piatra Neamț.

Andreea AMARIEI