Judeţe în aceeaşi ţară, legi diferite / Kinetoterapeuţii din Neamţ obţin atestat la DSP Bacău

kinetoterapeuti

* DSP Neamţ cere obligatoriu adeverinţă de salariat * „Este o mare aberaţie: ca să te angajezi ai nevoie de autorizaţie de liberă practică, dar DSP Nemţ nu îţi dă autorizaţia decât dacă te angajezi”, susţin absolvenţii

„DSP Neamţ refuză eliberarea autorizaţiilor de liberă practică pentru absolvenţii de kinetoterapie. Eu împreună cu alţi absolvenţi am fost nevoiţi să ne facem mutaţia la Bacău, unde DSP Bacău ne-a eliberat autorizaţia de liberă practică în aceeaşi zi. Asta în timp ce DSP Neamţ refuză eliberarea autorizaţiei cerând de la absolvenţi adeverinţă de salariat! Or, cum să ai adeverinţă de salariat dacă eşti absolvent şi, spre exemplu, vrei să pleci în străinătate, unde ai nevoie de această adeverinţă. Nici unul dintre colegii mei nu dorea să se angajeze aici, toţi doreau să plece în Franţa. Mare parte a DSP-urilor din ţară acordă autorizaţia în aceeaşi zi când s-a făcut cererea, numai aici la Neamţ se pun beţe în roate. Este o mare aberaţie: ca să te angajezi ai nevoie de autorizaţie de liberă practică, dar DSP Nemţ nu îţi dă autorizaţia decât dacă te angajezi. Aşa ceva e revoltător. Pentru a ajuta viitoarele generaţii de kinetoterapeuţi vă rog să faceţi demersurile necesare pentru rezolvarea acestei probleme”, ne-a scris un cititor, în disperare de cauză. Oamenii se întreabă, pe bună dreptate, dacă nu se aplică aceeaşi lege şi la Bacău şi la Neamţ, iar dacă da, de ce DSP Neamţ interpretează legea în defavoarea absolvenţilor de kinetoterapie? „Cei de la DSP Neamţ îşi imaginează cumva că absolvenţii îşi vor găsi de lucru şi vor fi angajaţi aşa uşor, când piaţa muncii e împietrită? Ce pot spune este că şefii de la DSP Neamţ sunt rău intenţionaţi”, a subliniat semnatarul sesizării.

 

* DSP Neamţ vrea clarificări

 

Am solicitat conducerii DSP Neamţ un punct de vedere referitor la eliberarea autorizaţiei de liberă practică pentru absolvenţii de facultate în specialitatea kinetoterapie. Aşa am aflat că sunt două legi diferite care fac referire la condiţiile acordării autorizaţiei de liberă practică, iar fiecare DSP aplică ceea ce consideră de cuviinţă. C-aşa e în România. „În baza dispoziţiilor OMS nr. 1078 din 27 iulie 2010 „Compartimentul de avize şi autorizare întocmeşte şi eliberează autorizaţia de liberă practică pentru angajaţii din unităţile sanitare, publice şi private, din teritoriul arondat direcţiei de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, indiferent de subordonarea acestor unităţi, alţii decât medicii, medicii dentişti, farmaciştii, precum şi asistenţii medicali şi moaşele”. În aceste condiţii, solicitanţii trebuie să prezinte şi dovada calităţii de angajat. Din prevederile OMS nr. 979 din 30 iulie 2004 privind eliberarea autorizaţiei de liberă practică, art. 1 „Personalul medical care prestează servicii medicale în unităţi medicale publice sau private, precum şi personalul care desfăşoară activităţi pentru servicii conexe actului medical au obligaţia de a solicita Ministerului Sănătăţii eliberarea autorizaţiei de liberă practică” şi art. 2 „Eliberarea autorizaţiilor se face de către Ministerul Sănătăţii prin direcţiile de sănătate publică”. Faţă de cele două prevederi menţionate anterior, la data de 06.08.2012 Direcţia de Sănătate Publică Neamţ a transmis Ministerului Sănătăţii adresa nr. 5987 prin care s-a făcut o revenire la adresa nr. 4260 din 31.05.2012, solicitând punctul de vedere privind modalitatea de obţinere a autorizaţiei de liberă practică de către persoanele absolvente de studii de specialitate (kinetoterapeut, biolog, biochimist, chimist, fizician, fizio-kinetoterapeut, psiholog, logoped, sociolog, profesor de cultură fizică medicală, optician-optometrist, tehnician de proteze şi orteze, tehnician de proteze auditive, tehnician de aparatură medicală, etc.), altele decât cele angajate în unităţi sanitare, publice şi private, având în vedere că se tergiversează soluţionarea situaţiei creată de dispoziţiile contrare ale  OMS  nr. 1078 din 27 iulie 2010 şi OMS nr. 979 din 30 iulie 2004, astfel încât să se înlăture disfuncţionalităţile ivite în teritoriu. Menţionăm faptul că, Direcţia de Sănătate Publică Neamţ a revenit cu adresă în acest sens şi în anul 2013, dar până în acest moment nu s-a primit nici un răspuns. În momentul în care primim clarificări le vom comunica, în cel mai scurt timp, celor interesaţi”, ne-a transmis conducerea DSP Neamţ.
În consecinţă, până la noi ordine, DSP Neamţ continuă să ceară adeverinţă de salariat pe lângă restul documentelor care trebuie anexate la dosar în vederea  eliberării Autorizaţiei de Liberă Practică.

Geanina NICORESCU