Judecătorii încurajează consumul de droguri

* Tribunalul a ”pedepsit”, ieri, patru traficanţi: închisoare cu suspendare

”Fenomenul consumului de droguri este foarte complex şi a luat amploare într-un mod alarmant”, crede psihologul Doru Murariu. ”Asta se întâmplă pentru că procurorii şi judecătorii nu iau în calcul decât vânzarea unor substanţe ilegale şi banii negri care rezultă de aici, nu şi agresiunea asupra vieţii. Traficanţilor nu le pasă că fac rău, ei au un profil psihologic aparte, ca şi criminalii. Fenomenul, însă, afectează întreaga societate. A le da pedepse cu suspendare unor astfel de indivizi care vând droguri la poarta şcolii, înseamnă a contribui la acest haos. Numai cine a văzut copii furând din casă, revoltându-se împotriva propriilor părinţi şi refuzând terapia, poate înţelege că lucrurile au scăpat complet de sub control”.

* Haşiş şi cannabis pentru liceeni

În câţiva ani, România a devenit dintr-o ţară de tranzit, o ţară în care copiii de 12-13 ani fumează etnobotanice şi ajung la urgenţă după ce se prăbuşesc în mijlocul casei. O ţară în care cluburile gem de traficanţi de haşiş şi de extasy, şi în care cannabisul fiert în lapte şi băut cu ceaşca este, deja, banal. România este, pe de altă parte, o ţară în care funcţionează o mulţime de instituţii şi de ONG-uri care, chipurile, luptă cu drogurile. Cum luptă instanţa, am văzut ieri, la pronunţarea unei sentinţe într-un dosar de la Târgu Neamţ. Nimeni n-a ajuns după gratii!

Patru tineri au fost judecaţi, ca traficanţi de droguri, iar al cincilea, Gheorghe Ursuţ, care n-a recunoscut nimic, va fi judecat abia în decembrie. Neculai Dragoş Olariu (28 de ani), Marian Andrei Maliodoi (22 de ani), Gheorghe Gabriel Gherasim (20 de ani) şi Dumitru Alexandru Atomulesei (19 ani) au primit câte 2 ani de închisoare, cu suspendare. Ei au fost găsiţi vinovaţi de trafic internaţional de droguri,  punerea la dispoziţie a locuinţei pentru consumatorii de droguri, deţinere ilegală de droguri şi vînzarea ilegală a drogurilor. Dar au recunoscut din start şi, automat, au scăpat de o treime din pedeapsă.

Indivizii furnizau cannabis şi haşiş tinerilor din Târgu Neamţ, inclusiv liceenilor. „Afacerea” a fost stricată, probabil temporar, în luna aprilie de către poliţişti şi procurorii DIICOT Neamţ. La percheziţii s-au găsit cannabis şi haşiş, şi un cântar electronic. S-a stabilit că grupul lucra de un an de zile şi se aproviziona din străinătate. De altfel, chiar înainte de descinderea mascaţilor, Marian Maliodoi adusese droguri din Franţa. Urma să le vândă liceenilor cu 40 – 60 de lei ”porţia” de 0,5 grame. De acest „segment de piaţă” se ocupau Gabriel Gherasim şi Dumitru Atomulesei. Liber de orice supraveghere, în lipsa părinţilor plecaţi la muncă în străinătate, Gabriel Gherasim îşi aducea clienţii acasă, astfel că de multe ori se încingeau adevărate „orgii albe”. Partea mai adultă a clienţilor era acoperită de Neculai Olariu, care fusese barman şi avea cunoştinţe care îl căutau direct şi făceau tranzacţiile. Este cert faptul că toţi clienţii acestor tineri erau persoane cu dare de mână, întrucât cannabisul, haşişul sau marijuana sunt prafuri mai scumpe decât etnobotanicele.

Iniţial, nici unul nu a recunoscut că vindea droguri. Până la proces, când au aflat că în lipsa antecedentelor penale şi afişând o conduită corespunzătoare, de asumare a acuzaţiilor, ar putea scăpa ieftin. N-au fost acuzaţi de asociere sau constituirea în grup infracţional, procurorii neavând suficiente dovezi în acest sens, altfel pedepsele, chiar şi după judecata de urgenţă, ar fi fost măcar o idee mai mari. Probabil sentinţa va fi atacată, iar la Bacău se va da o altă soluţie. Oricum o comparaţie merită făcută. Acelaşi Tribunal Neamţ a trimis după gratii pentru 3 ani de zile un amărât care a dus acasă doi copaci. Şi nici măcar nu i-a tăiat el, i-a găsit doborâţi de vânt.