Judecătoarea Iulia Paisa a fost condamnată

ciocan_judecata_01_07*Curtea de Apel Bacău i-a achitat pe Mirela Rengheş şi pe Aurel Lazăr

Curtea de Apel Bacău a pronunţat ieri sentinţa în dosarul în care Iulia Paisa a fost judecată pentru fapte de corupţie alături de Mirela Rengheş şi omul de afaceri Lazăr Aurel. Magistraţii băcăuani au schimbat încadrarea juridică a faptelor şi au decis achitarea grefierei Mirela Rengheş pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanei şi fals intelectual şi achitarea lui Aurel Lazăr, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanei. Judecătoarea Iulia Paisa a fost achitată pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanei, curtea dispunând totodată încetarea procesului penal pentru infracţiunea de fals intelectual întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale, aşa după cum stipulează minuta sentinţei. În schimb, Iulia Paisa a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. „În temeiul art.71 alin.2 C.pen. 1969 aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit.a, teza a II-a , lit.b C.pen. 1969”, se mai arată în sentinţă, cu referire la interzicerea dreptului de a mai ocupa funcţia şi desfăşura profesia prin care a comis fapta, şi dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi suspendarea condiţionată a executării pedepsei accesorii.

Instanţa a mai hotărât să respingă acţiunile civile formulate de părţile civile Ion Hîrţan, Elena Goroaia, Ana State şi Georgiana Boatcă, fiind nefondate. „Menţine măsura sechestrului asigurător luată asupra imobilului în suprafaţă de 3483 mp prin ordonanţa nr. 117/P/2013 din 15.11.2013 , teren aparţinând inc. Paisa Iulia. Revocă măsura sechestrului asigurător luată asupra imobilelor aparţinând inc. Lazăr Aurel, măsură luată prin ordonanţa nr. 117/P/2013 din 15.11.2013”, mai spune sentinţa. De asemenea, judecătoarea Iulia Paisa este obligată la plata despăgubirilor către Municipiul Piatra Neamţ, în sumă de 7000,5 lei şi respinge restul daunelor materiale solicitate de primărie civilă ca nefondate.

Sentinţa de ieri nu este definitivă, DNA sau alte părţi din dosar putând-o ataca. Ancheta procurorilor din Constanţa a început în acest dosar în urma unei plângeri pe care a făcut-o un nemţean. În rechizitoriu se arată că fosta preşedinte a Judecătoriei Piatra Neamţ ar fi comis 41 fapte de abuz în serviciu cu primirea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi fals intelectual, din perioada 2006 – 2009. Aurel Lazăr, administrator la o societate comercială din Dumbrava Roşie, a fost acuzat bde complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu cu primirea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, iar Mirela Rengheş, grefier la Judecătoria Piatra Neamţ, pentru complicitate la abuz în serviciu cu primirea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi fals intelectual.

În actul de inculpare se arată că în perioada 5 iunie 2006 – 3 iunie 2009, Iulia Paisa fiind sprijinită de cilalţi doi inculpaţi şi-ar fi exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu care decurgeau din funcţia de judecător în cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ, la judecarea a 41 de cauze civile, în a căror soluţionare inculpata şi-a îndeplinit în mod defectuos sau nu a îndeplinit mai multe acte, încălcând numeroase dispoziţii procesuale, cu scopul de a-i deposeda pe pârâţi de terenurile situate în judeţul Neamţ (o suprafaţă însumând 242.890 mp) care le aparţineau şi de a procura un avantaj patrimonial inculpatului Lazăr Aurel. Astfel, mai spun anchetatorii, a fost provocat un prejudiciu de 12.627 lei bugetului local al municipiului Piatra Neamţ, o parte din sumă fiind admisă de instanţă.

Cristina Iordache