Judecătoarea Gabriela Baltag, validată pentru CSM

j-baltagPlenul actualului Consiliu Superior al Magistraturii a validat, în ședința din 22 noiembrie, alegerile prin care au fost desemnați noii membrii.

Judecătoarea Gabriela Baltag de la Tribunalul Neamț și președinta Asociației Magistraților din România, a fost aleasă cu cele mai multe voturi de colegii de la tribunalele din țară. Ea a primit susținerea a 777 de judecători de tribunale, dintre cei opt candidați înscriși, datorită modului tranșant și deschis în care s-a declarat pentru independența și integritatea justiției.

Noul CSM este format din 9 judecători și 5 procurori, aleși în cadrul adunărilor generale desfășurate în luna octombrie la instanțe și parchete. Din cei nouă judecători, doi reprezintă Înalta Curte de Casație și Justiție, trei reprezintă curțile de apel, doi reprezintă tribunalele și doi judecătoriile. Cei cinci procurori reprezintă – unul, Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, un procuror a fost ales de colegii din parchetele de pe lângă curțile de apel, doi reprezintă parchetele de pe lângă tribunale și un procuror reprezintă colegii din parchetele de pe lângă judecătorii.

Noul CSM își va începe mandatul în 2017, până în anul 2023. Până la preluarea funcțiilor, cei aleși vor fi verificați de CNSAS în baza declarațiilor existente la dosarele de candidați și potrivit cărora nici unul nu a colaborat, în nici un fel, cu fosta securitate. Urmează validarea în Senat.

Viitorul CSM este format din:

– judecător Simona Camelia Marcu și judecător Mariana Ghena (Înalta Curte de Casație și Justiție)

– judecător Lia Savonea (Curtea de Apel București)

– judecător Nicoleta Margareta Țînț (Curtea de Apel Brașov)

– judecător Andrea Annamaria Chis (Curtea de Apel Cluj)

– judecator Gabriela Baltag (Tribunalul Neamț)

– judecător Evelina Mirela Oprina (Tribunalul Ilfov)

– judecător Mihai Andrei Balan (Judecătoria Timișoara)

– judecător Mihai Bogdan Mateescu (Judecătoria Râmnicu Valcea)

– procuror Codruț Olaru (PICCJ)

– procuror Cristian Mihai Ban (Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București)

– procuror Florin Deac –(Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș)

– procuror Nicolae Andrei Solomon (Parchetul de pe lângă Tribunalul București)

– procuror Tatiana Toader (Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București).

Din CSM mai fac parte doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat și 3 membri de drept, respectiv președintele ICCJ, ministrul justiției și procurorul general al PICCJ. În termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârilor Senatului privind validarea și alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, aceștia se vor întruni în ședința de constituire, convocată și prezidată de președintele ICCJ, la care vor fi aleși președintele și vicepreședintele noului CSM, pentru anul 2017.

Cristina IORDACHE