Jucării periculoase descoperite de comisarii OPC

The little boy collects pyramid* 80 la sută dintre comercianți s-au abătut de la lege

O acţiune a comisarilor OPC de verificare a respectării prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor, inclusiv la comerţul online, a evidenţiat o serie de nereguli care pun în pericol siguranţa celor mici. Nu mai puţin de 80% din totalul comercianţilor verificaţi de comisarii nemţeni au fost depistaţi cu abateri de la prevederile legale. Drept urmare, comisarii pentru protecţia consumatorilor au acordat amenzi şi au retras de la comercializare sute de jucării care nu prezintă siguranţă pentru micii utilizatori.

Fără avertismente de siguranță

Principalele abateri constatate sunt lipsa avertismentelor generale de siguranţă, respectiv lipsa avertismentelor  de vârstă şi a indicaţiilor privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării, precum şi a instrucţiunilor de utilizare sau lipsa traducerii în limba română a etichetelor sau a lipsei avertismentelor speciale. Alte nereguli se referă la lipsa marcajului de conformitate CE care  trebuie să fie aplicat în mod vizibil, lizibil şi de neşters, fie pe jucarie, pe o etichetă ataşată sau aplicată, fie pe ambalaj, precum şi nerespectarea prevederilor legale în cazul promoţiilor(data la care încetează oferta sau, dacă este cazul, faptul că oferta specială se referă la stocul de bunuri disponibil; data de începere a perioadei în care se aplică preţul special sau alte condiţii specifice.

Specificarea pericolelor inerente

S-au constatat abateri privind inscripţionarea numelui, a denumirii comerciale înregistrate sau a mărcii înregistrate a producătorului şi/sau a importatorului, precum şi a adresei la care aceştia pot fi contactaţi. S-au constatat abateri privind menţionarea numărului unic de înregistrare pe jucărie sau în documentele însoţitoare.

Potrivit comisarilor pentru protecţia consumatorilor, jucariile pot fi introduse pe piaţă doar dacă respectă atât cerinţele generale de siguranţă, cât şi cerinţele speciale de siguranţă. Jucăriile, inclusiv substanţele chimice pe care le conţin, nu trebuie să pună în pericol siguranţa sau sănătatea utilizatorilor sau a părţilor terţe, abilitatea utilizatorilor şi, dacă este cazul şi a supraveghetorilor acestora.

În cazul jucăriilor, în special în cazul celor pentru copiii până la 36 de luni, acestea trebuie să conţină avertismente generale (de vârstă) şi avertismente specifice şi indicaţii privind precauţii de utilizare pentru anumite categorii de jucării, precum şi instrucţiunile de utilizare care însoţesc jucăriile trebuie să atragă atenţia utilizatorilor sau supraveghetorilor acestora asupra pericolelor inerente şi riscurilor de vătămare legate de utilizarea jucăriilor şi asupra modului de a le evita).

Comisarii OPC din Neamţ au constatat în unele cazuri că informaţiile privind avertizările de siguranţă, marcate pe eticheta sau pe ambalajul jucăriei, nu aveau traducere în limba română sau se prezentau informaţii contradictorii privind vârsta minimă a utilizatorilor sau instrucţiunile de utilizare nu erau traduse în limba româna.

În ceea ce priveşte comerţul on-line, comisarii din Neamţ au constatat lipsa informării complete a consumatorilor privind dreptul de retragere, într-o perioadă de 14 zile, fără să fie nevoiţi să justifice decizia de retragere.

În  consecinţă, oamenii legii recomandă achiziţionarea de jucării numai din magazine sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea neaparat nevoie în caz de reclamaţie.

Geanina NICORESCU