ISU Neamţ în doliu

col (r) mihail mircea.*Fostul comandant, colonelul (r) Mircea Mihail, a trecut la Domnul

Fostul comandant al Grupului de Pompieri „Petrodava” Neamţ, colonelul (r) Mihail Mircea, care pe 12 aprilie a împlinit 91 de ani, a decedat câteva zile mai târziu. Colonelul Ioan Niţică, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, anunţă pe cei care vor să-şi ia un ultim rămas bun de la defunct că sicriul este depus la capela Bisericii „Sf. Ioan Botezătorul” din cartierul 1 Mai din municipiul Piatra Neamţ. Înmormântarea are loc astăzi, fostul comandant al pompierilor fiind condus pe ultimul drum cu onoruri militare în ceremonia ce are loc începând cu ora 11, la Cimitirul ortodox „Eternitatea” din Piatra Neamţ.

Mihail Mircea s-a născut la 12 aprilie 1024 în comuna Tătaru, din judeţul Vrancea, ca fiu al lui Gheorghe şi al Elenei Mircea. A urmat şcoala primară din satul Mărtineşti, comuna Tătaru, apoi gimnaziul industrial în oraşul Rîmnicu Sărat, Şcoala superioară de meserii de pe lângă Arsenalul Armatei, Bucureşti, fiind apoi încadrat în Ministerul Afacerilor Interne, ca submaistru, pe data de 1 iulie 1945. Ulterior, a urmat Şcoala de ofiţeri M.A.I. din Bucureşti şi a fost înaintat în gradul de sublocotenent pe data de 7 noiembrie 1948. Pentru a-şi perfecţiona pregătirea, a urmat învăţământul superior şi diverse cursuri de carieră. A încadrat diferite posturi, până la cel de comandant al Grupului de pompieri „Petrodava” al Judeţului Neamţ, fiind trecut în rezervă pe data de 15 iulie 1977, cu gradul de colonel. Pentru activitatea desfăşurată, a fost distins cu diverse ordine şi medalii.

Fostul comandant al Pompierilor din România, generalul maior Gheorghe Briceag, îl caracteriza astfel pe colonelul Mircea Mihail: „Ofiţerul a continuat să organizeze şi să conducă activitatea unităţii cu rezultate foarte bune, a îndrumat şi sprijinit subordonaţii în scopul executării atribuţiunilor de serviciu în conformitate cu prevederile regulamentelor militare. S-a preocupat de îmbogăţirea cunoştinţelor sale, a acordat atenţie studierii documentelor, ordinelor şi actelor normative, a căror prevederi le-a aplicat în activitatea de prevenire, de instruire şi educare a militarilor cu rezultate bune şi foarte bune. La convocările de învăţământ şi verificările de sfârşit de an a obţinut calificativul foarte bine.

A acordat atenţie pregătirii cadrelor din subordine în care scop a predat lecţii, a organizat şi condus aplicaţii cu învăţăminte pentru subordonaţi. Are experienţă în munca de prevenire a incendiilor şi a contribuit personal la organizarea acestei activităţi, la îndrumarea concretă a şefului inspecţiei, la pregătirea şi controlul inspectorilor, la sprijinirea conducătorilor şi comisiilor tehnice din obiective pentru aplicarea prevederilor legale în sectoarele lor de responsabilitate (…). S-a preocupat de îndrumarea muncii statului major, a comandanţilor de subunităţi, cărora le-a pretins îndeplinirea planului pregătirii de luptă …., s-a îngrijit de viaţa şi traiul militarilor, de întreţinerea şi buna funcţionare a tehnicii de luptă şi bunurilor din dotare. În 1976, una dintre companii a obţinut diploma de subunitate de frunte (…).

Este principial, capabil, receptiv la propunerile şi sugestiile subordonaţilor, cu o comportare demnă şi ţinută militară corectă. (…)”

Actualul şef al ISU Neamţ, colonelul Ioan Niţică adaugă: „Veşnică aducere aminte din partea personalului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al Judeţului Neamţ. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”.

C.I.