ISU Neamț: 33 misiuni pe zi, bunuri de aproape 6 miliarde vechi salvate într-o singură lună

ISU echipaje Luna iulie a însemnat 33 de misiuni pe zi (1.021 de evenimente) pentru cadrele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

Cele mai multe (714) au fost intervențiile de asistență medicală de urgență și primul ajutor calificat, iar misiunile de stingere a incendiilor s-au ridicat la 51. „În luna iulie 2016, în zona de competență a Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Petrodava» al județului Neamț s-au produs 1.021 de evenimente care au necesitat intervenția serviciilor profesioniste, voluntare și private pentru situații de urgență (în medie 32,94 pe zi), numărul evenimentelor la care s-a intervenit cu forțe specializate crescând cu 10,38% față de perioada similară din anul anterior, când s-au produs 925 de evenimente“, a declarat colonelul Ioan Nițică, șeful ISU Neamț, în conferința de presă de ieri.

*21 de nemțeni au pus echipajele pe drumuri degeaba

Forțele de intervenție au mai fost solicitate în 44 de situații, la care însă nu s-a intervenit, fie pentru că nu mai era necesară deplasarea acestora la locul evenimentului, fie pentru că unii oameni nu înțeleg (ori n-au fost educați) și sună nejustificat la 112. Apelurile false în luna iulie au ajuns la 21, dintre 8 au fost alarme nereale de incendiu și 13 au semnalat victime inexistente. Situațiile au fost constatate, însă, după ce echipajele de stingere și cele de SMURD s-au deplasat (cu oameni și autospeciale) la adresele indicate.

*Jumătate dintre incendii sunt produse din neglijență

În sprijinul militarilor au acționat membrii serviciilor voluntare pentru situații de urgență din localitățile unde s-au semnalat evenimente, ceea ce a dus la scăderea timpului de răspuns la intervenții și limitarea efectelor. „Participarea serviciilor voluntare pentru situații de urgență din județul Neamț a înregistrat o creștere, acestea acționând singure sau în sprijinul forțelor profesioniste pentru 30 de misiuni la incendii, din care 10 misiuni pentru incendii de vegetație și altele, numărul intervențiilor crescând cu 40%, de la 60 în 2015, la 84 în 2016“, a precizat colonelul Ioan Nițică.

Incendiile înregistrate luna trecută au scăzut cu unul față de aceeași situație din anul trecut. Din cele 51 de incendii, cele mai multe (11) s-au produs din cauza instalațiilor electrice defecte – în continuare prima cauză de incendii în Neamț, din cauza fumatului (în locuri în locuri nepermise sau nerpotejate suficient) – 7, din cauza mijloacelor de încălzire nesupravegheate (5) și 3 incendii au fost provocate prin autoaprindere.

*76 hectare miriști incendiate, proprietarii rămân fără subvenții

Se remarcă faptul că jumătate din dezastrele produse în luna iulie au fost provocate de neglijența oamenilor. Pe lângă pagube, s-au înregistrat și trei persoane rănite și o persoană decedată (un bărbat de 86 de ani, din Costișa, găsit ars în miriștea incendiată).

Anul acesta, în luna iulie s-au produs 21 incendii de vegetație uscată și altele, fără pagube materiale, spre deosebire de anul trecut când s-au înregistrat 25 incendii de vegetație. Au ars aproape 76 hectare de miriști în 10 incendii și circa 6.500 mp vegetație uscată în 7 incendii. „Există un protocol de colaborare cu APIA și noi informăm situația după fiecare incendiu de miriște, proprietarii riscă să rămână fără subvenție“, a mai spus șeful ISU Neamț.

În plus, pământul este afectat.

Cristina IORDACHE