Istoria tablelor: Cum a apărut jocul apreciat de mulți români

Tablele sunt un joc foarte popular și în zilele noastre, dar în același timp reprezintă și una dintre cele mai vechi activități prin care oamenii se distrează.

Istoria tablelor începe în urmă cu aproximativ 5.000 de ani, potrivit unor descoperiri arheologice făcute în Mesopotamia, într-o zonă în care în zilele noastre se află Irak-ul. Tot aici a fost descoperit și cel mai vechi set de zaruri din lume.

Astfel, jocul regal din Ur, ce avea loc în jurul anului 2.600 înainte de Hristos, este considerat un strămoș sau un intermediar al jocului de table. Ulterior, între secolele X și VII înainte de Hristos au fost găsite în Irakul modern, Siria, Egipt și vestul Iranului alte jocuri asemănătoare cu tablele. Popularitatea acestui joc în zonă a rămas ridicată și în zilele noastre, iar multe cafenele le oferă clienților seturi de table.

De asemenea, unii istorici au făcut o legătură cu un joc ce data din urmă cu 4.400 de ani din orașul Shahr-e Sukhteh din Persia. Aici a fost găsită o placă de abanos împreună cu alte artefacte, inclusiv două zaruri.

În Imperiul Bizantin a existat de asemenea un joc foarte asemănător cu cel din zilele noastre, numai că se numea „tavli”. Regulile erau aproape identice cu cele din zilele noastre, în condițiile în care jocul data din perioada împăratului bizantin Zenon (476-491 după Hristos).

Tablele sunt foarte populare și în zilele noastre

Popularitatea tablelor a rămas ridicată deși a trecut multă vreme de la invenția acestui joc. În zilele noastre sunt mulți oameni care joacă în parcuri, la picnicuri și chiar online. La cazinouri online NetBet oamenii au chiar posibilitatea să joace table online pe bani reali.

O pot face jucând împotriva unor oameni reali, nu împotriva unui soft, iar prețul minim pentru o partidă este de doar 5 RON. De asemenea, ei pot participa și la turnee de table. În plus, oamenii pot juca table online pe bani reali inclusiv de pe dispozitivele mobile.

Aceasta este doar o dovadă că tablele reprezintă un joc foarte popular și în zilele noastre. În continuare, seturile de table sunt asociate de multe persoane cu distracția și relaxarea. Tocmai de aceea la mare sau la munte, unde oamenii merg în vacanțe, la tarabe se vând adesea seturi de table. Iar pe plaje vezi foarte des oameni jucând table, deoarece această activitate contribuie și la aspectul social.

Românii sunt pasionați de table

Pasiunea românilor pentru table este una ridicată încă dinainte de 1989. Tot timpul s-au creat dueluri în familie sau între prieteni, din dorința de a arăta cine e mai bun și mai norocos. Pentru că da, tablele sunt un joc care reprezintă o combinație de pricepere și noroc.

Iar pasiunea românilor pentru table a dus și la apariția Federației Române de Table / Backgammon. Aceasta este afiliată la Ministerul Tineretului și Sportului și are cluburi ce participă în competiții interne și internaționale. Sunt 31 de cluburi și asociații județene afiliate în momentul de față.

De asemenea, România are și o echipă națională de table, care ne reprezintă la competiții din toată lumea. Astfel, la ediția din 2020, România a terminat pe locul 3 la Campionatul Mondial de table rezervat echipelor.

În plus, jocul de table vine și cu avantajul că poate fi jucat de oameni din toate categoriile sociale. Este jucat constant de oameni simpli, dar și de oameni de afaceri foarte cunoscuți din țara noastră.