Isteria „banilor” de pe cardurile de sănătate ia amploare

cardsanatate-465x390* Şi nemţenii s-au perindat cu zecile pe la bănci, sperând să obţină „sumele returnate de CAS”

* „Nu contest că oamenii creduli s-au interesat la bănci, dar s-a demonstrat că bancomatele resping aceste carduri, pentru că nu au bandă magnetică”, susţine şeful CAS Neamţ

Efectul de „turmă” şi-a spus, încă o dată, cuvântul. Nemţenii, la fel ca mulţi alţi asiguraţi din ţară, au muşcat momeala aruncată de nu se ştie prea bine cine, şi au năvălit la bancomate pentru a ridica bani de pe cardul de sănătate. Unii cred că „de la Casa de Sănătate se returnează nişte bani din contribuţii”, alţii că „Uniunea Europeană a acordat un ajutor bănesc”, iar alţii nu ştiu de unde ar proveni banii dar nici nu vor să rateze ocazia.

„În ultima vreme tot mai multă lume vine cu cardurile de SĂNĂTATE la bancomate, chipurile, să retragă BANI !!! Oameni buni, CNAS nu dă bani persoanelor asigurate iar băncile rețin cardurile! Nu mai ascultați zvonuri neavizate și informați persoanele neinformate, mai ales cele în vârstă!”, a scris pe facebook un paznic de la o bancă din Neamţ.

Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ, jr. Radu Firăstrău, susţine că are informaţii de la reprezentanţi ai unor bănci că nu există posibilitatea tehnică de reţinere a cardurilor de sănătate în bancomate. „Din câte am înţeles eu, cardul de sănătate nu intră prin fanta bancomatului pentru că nu are bandă magnetică. Bancomatul citeşte mai întâi banda magnetică a cardului apoi cipul. Or, cardul de sănătate are doar cip. Eu nu ştiu cine a lansat zvonul că se dau bani pe card şi că au fost reţinute carduri în bancomate, dar vă pot spune că niciun reprezentant de bancă abordat de mine nu mi-a confirmat că ar fi carduri de sănătate reţinute în automate. Subliniez şi faptul că nu există bani pe card şi că acesta poate fi utilizat de posesor numai pentru acordarea de servicii medicale. Încă mai sunt carduri neridicate, iar pentru a veni în sprijinul populaţiei am prelungit programul cu publicul, de la 8.30 la ora 18, faţă de programul 8.30-14.30 de până acum”.

Am întrebat şi noi un paznic de bancă dacă a văzut persoane care au introdus cardul de sănătate în bancomat şi ni s-a spus că au venit oameni de la ţară, tineret, dar şi intelectuali care au crezut că pot ridica bani cu cardul de sănătate şi că unii au şi încercat, în pofida sfatului său de a nu crede toate prostiile vehiculate. Partea cu văzutul a fost, ce-i drept, cam evazivă, dar poate că din dorinţa de a sublinia că oamenii chiar au venit să testeze cardul, a omis să ne spună că nu a văzut cu proprii ochi cum cardul dispare în fanta bancomatului…

Şeful CAS Neamţ susţine că, până în prezent, utilizarea cardurilor în scopul pentru care au fost emise se desfăşoară fără probleme deosebite. „Asiguraţii şi furnizorii de servicii medicale deopotrivă trebuie să ştie că, în cazul în care posesorul cardului a uitat documentul acasă, ori din alte motive nu-l are asupra sa, poate obţine serviciile medicale de care are nevoie după o verificare prealabilă în sistem. Deci, poate fi consultat, poate primi reţetă, se poate externa etc”, a conchis jr. Radu Firăstrău.

Geanina NICORESCU