IPS Teofan resfinţeşte biserica din Filioara, comuna Agapia

resfintireDuminică, 3 august, va avea loc slujba de resfinţire a Bisericii Parohiei Filioara din comuna Agapia. Slujba va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Filioara a fost construită în anul 1948 pe locul unei bisericuţe vechi din lemn, datând din 1855. Cea dintâi biserică din satul Filioara se presupune că ar fi fost zidită în jurul anului 1794, pe locul unei vechi chilii, amplasată în preajma dealului Filioru.

Referiri la satul Filioara se fac, încă din secolele XV-XVI , într-un act istoric de la Petru Voievod, din 21 noiembrie 1596. Într-un document din vremea lui Iancu Voievod, se cofirmă numele de “Hilioara” dat acestui sat. Denumirea provine de la termenul “chilioara” şi se leagă de sihaştrii care au trăit aici şi care aveau chilii în locurile împădurite din această zonă. Mai găsim referiri despre satul Filioara în “Catagrafiile” din 1820 şi 1839, din care aflăm că numărul locuitorilor era de 39, respectiv 71.

De asemenea, “Catagrafia” din 1839 atestă că Filioara aparţinea mănăstirii Agapia.

Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Filioara este renumită datorită Icoanei Făcătoare de minuni a Mântuitorului, care plânge cu Sfântul Mir. Minunea s-a repetat de aproximativ 30 de ori, din data de 15 decembrie 2002. În plus, biserica găzduieşte o serie de sfinte moaşte dăruite de părintele cu viaţă îmbunătăţită Gherasim Cârjă, de care aminteşte şi “Patericul Românesc”.

În ultimii 26 de ani, la biserica din Filioara au fost efectuate ample lucrări de restaurare şi consolidare, care au fost recent finalizate. În urma acestora, locaşul va fi sfinţit duminică, iar slujba de târnosire, ce va începe în jurul orei 8.30, va fi urmată de Sfânta Liturghie arhierească.

Irina NASTASIU