IPJ NEAMŢ: Pericolele ce se ascund în spatele unei promisiuni de cumpărare tentante

La data de 19 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați, de către un bărbat, de 34 ani, din Roman, cu privire la faptul că a fost victima unei infracțiuni de înșelăciune .

Din cercetări a rezultat că, la aceeași dată, bărbatul ar fi postat pe o platformă de comercializare produse un anunț, cu privire la vânzarea unei tablete.

Ulterior, în cursul aceleași zile, ar fi fost contactat de o persoană necunoscută, care s-ar fi oferit să achiziționeze tableta și ar fi trimis bărbatului un link pentru completarea datelor bancare.

La scurt timp aceasta a constatat faptul că, fără acordul său, i-a fost retrasă din cont suma de aproximativ 500 de lei.

În cauză polițiștii au întocmit dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, fiind desfășurate cercetări în vederea documentării întregii activități infracționale și dispunerii măsurilor legale .

Modul de operare al infractorilor este următorul:

Polițiștii vă sfătuiesc :

– să analizați orice link înainte de a-l accesa și nu da click pe acesta în cazul în care îți trezește suspiciuni;

– în cadrul platformelor de comercializare produse nu se fac plăți online pentru produsele vândute sau cumpărate, singura situație în care administratorul platformei în cauză cere introducerea datelor cardului este cea în care se cumpără serviciile acestei platforme de promovare a anunțurilor;

– nu dați altor persoane datele cardului bancar și evitați orice plată în avans, indiferent de pretext;

– nu mutați conversația de pe platforma de comercializare produse pe o altă aplicație de socializare sau orice altă rețea de comunicații; 

– atunci când vindeți produse pe o platformă de comercializare produse, alegeți sa primiți contravaloarea acestora prin firma de curierat, după ce cumpărătorul a intrat în posesia obiectului.

Fiți vigilenți! Semnalați polițiștilor orice încercare de fraudă!