Ion Creangă, sărbătorit la Humulești

activitate Humulesti Duminică, 1 martie, a avut loc, la Muzeul Memorial „Ion Creangă” din Humuleşti, manifestarea culturală „Ion Creangă, la izvoarele operei”, ocazionată de împlinirea a 178 de ani de la nașterea marelui povestitor.

La activitate au participat elevi de la Şcoala nr. 3 din Târgu Neamţ, care au prezentat în faţa publicului aflat la casa din Humuleşti o serie de cântece dedicate primăverii şi scenete inspirate din scrierile lui Ion Creangă. De asemenea, copiii au împărţit mărţişoare cu chipul lui Creangă, confecţionate de ei, omagiind şi în acest fel personalitatea scriitorului. „Chiar dacă și în anii anteriori s-au organizat manifestări cultural-ştiinţifice pe această temă, sub forma unor simpozioane, în acest an s-a dorit o abordare diferită, şi de aceea s-a pus accentul pe implicarea elevilor. În fond, scopul manifestării a fost acela de a desluşi  «izvoarele» operei lui Creangă, adică lumea copilăriei, iar acest lucru nu se putea face decât cu implicarea directă a copiilor. Ne mulţumeşte faptul că aceşti minunaţi copii, precum şi cadrele didactice au dorit să participe la activitatea noastră, ceea ce constituie un semnal bun că Ion Creangă rămâne veşnic viu în sufletele copiilor”, a declarat muzeograful Roxana Diaconu.

Casa memorială „Ion Creangă” din Humuleşti a fost construită între anii 1830 – 1831 de către Petre Ciubotariu, bunicul povestitorului. Ion Creangă a locuit aici de la naștere până în 1846, apoi cu întreruperi până în 1855, când a plecat spre Iași, la Seminarul de la Socola. După moartea lui Ștefan a Petrii și a Smarandei, casa a fost moștenită de fiica lor cea mai mică, Ileana. Ulterior, aceasta, neavând copii, a donat-o nepoatei sale, Sofia, fiica Mariei, o altă soră a lui Creangă. Construcția a fost restaurată în 1937, prin grija istoricului Nicolae Iorga. În 1944, Sofia Grigoriu, născută Creangă, donează casa Asociației Învățătorilor din România. Îngrijită în continuare de doi dintre copiii Sofiei, Zahei și Antonică Grigoriu, casa a funcționat neoficial ca muzeu până la 1951, când, la inițiativa lui Zahei, a avut loc deschiderea propriu-zisă a actualului muzeu memorial.

În prezent, casa memorială „Ion Creangă” este unul dintre cele mai vizitate muzee din țară, anual trecându-i pragul mai mult de 40.000 de turiști români și străini.

Irina NASTASIU