„Ion Creangă, mărțișorul literaturii române“, ediția a V-a

Până la sfârșitul lunii mai, elevii nemțeni sunt invitați să se înscrie la cea de-a V-a ediție a Concursului Național „Ion Creangă, mărțișorul literaturii române“, organizat de Școala Gimnazială „Gheorghe Nicolau“ Români, Structura Goșmani. Concursul se adresează copiilor preșcolari și școlari din toată țara, fiind structurat pe cinci categorii de vârstă: preșcolari, clasa pregătitoare, clasele I-IV, clasele V-VIII și liceu.

Elevilor le sunt dedicate următoarele secțiuni de concurs: mărțișoare/felicitări; desen, pictură, colaje/tehnici combinate; măști și machete.

Concursul are ca obiective principale prețuirea operei marelui povestitor nemțean prin realizarea unor mărțișoare, desene, machete și colaje reprezentative și vizează educarea respectului față de valorile naționale, ale comunităților din care elevii fac parte, prin implicarea efectivă în păstrarea și promovarea acestor valori, stimularea și afirmarea potențialului artistic și creativ al copiilor din ciclurile preprimar, primar, gimnazial și liceal, formarea unor deprinderi de muncă în echipă care să le dezvolte competențe reale de interrelaționare.

„Observând că tot mai mulți elevi manifestă spirit competitiv în realizarea creațiilor artistice și având în vedere că la 1 martie 1837 neamul românesc a primit un mărțișor neprețuit, pe marele povestitor Ion Creangă, ne-am gândit să îmbinăm arta cu literatura, dând posibilitatea elevilor să folosească diverse procedee în realizarea unor lucrări inspirate din opera marelui nostru povestitor, pentru a intra în competiție cu alți elevi din țară. Citind poveștile lui Ion Creangă, copiii cunosc numeroase figuri din viața satului: oameni și buni și răi, și harnici și leneși, și cinstiți și necinstiți, optimiști, vesel, glumeți, dar hotărâți să lupte pentru o viață mai bună. Întreaga operă a scriitorului este presărată cu proverbe, zicători și expresii populare, care îmbogățesc vorbirea copiilor și-i fac să pătrundă în tainele limbii materne și în comorile înțelepciunii populare“, se arată în argumentul proiectului.

Concursul se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Casa Corpului Didactic Neamț, Asociația Învățătorilor Neamț, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, Biblioteca Comunală Români Neamț, Parohia Goșmani Neamț, Școala Gimnazială Ruginoasa Neamț, Școala Gimnazială nr. 1, loc. Hotar, jud. Bihor, Școala Gimnazială Strugari, loc. Strugari, județul Bacău, Școala Gimnazială „Acad. H. Mihăescu“, localitatea Udești, județul Suceava, Liceul teoretic „Dimitrie Cantemir“ Iași, județul Iași.

Irina NASTASIU