Invitație pentru tinerii scriitori nemțeni

concurs literar* Concursul de poezie și eseu literar „Toamna bacoviană“, ediția a VI-a * La competiție pot participa tinerii care nu au debutat în volum și nu au împlinit 35 de ani

Scriitorii nemțeni sunt invitați să se înscrie, până pe data de 10 septembrie, la cea de-a VI-a ediție a Concursului de poezie și eseu literar „Toamna bacoviană“, eveniment organizat de Consiliul Județean Bacău, Inspectoratul Școlar Județean Bacău și Uniunea Scriitorilor din România Filiala Bacău.

Manifestarea – organizată de Consiliul Județean Bacău în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bacău și Uniunea Scriitorilor din Romania, Filiala Bacău – se va desfășura în perioada 21-23 septembrie, marcând aniversarea a 135 de ani de la nașterea poetului George Bacovia.

În program este prevăzut și un concurs de poezie și eseu literar pentru tinerii debutanți, creatori din țară și din spațial cultural românesc din afara granițelor, rolul competiției fiind acela de a pune în valoare talente tinere care încă nu s-au afirmat în media culturală.

Concursul se adresează tinerilor din România și diaspora, care nu au debutat în volum și nu au împlinit 35 de ani. Sunt acceptate lucrări nepublicate în volum și nepremiate la concursurile anterioare ale „Toamnei bacoviene“, redactate cu diacritice, font Times New Roman, corp de literă 12, cu spațiere la un rând, listate în 3 exemplare. Lucrările se vor trimite până la data de 10 septembrie 2016, pe adresa: usrbacau@yahoo.com, revista_plumb@yahoo.com (două fișiere separate, lucrările și CV) sau, prin poștă, la adresa: Uniunea Scriitorilor din România Filiala Bacău, Str. Pictor Theodor Aman, Nr. 94, Sc. C/ Cod poștal 600164/Loc. Bacău /Jud. Bacău, purtând pe plic mențiunea „Pentru concursul Toamna bacoviană“.

Premierea, pe data de 23 septembrie

Lucrările, semnate cu moto, vor fi însoțite de un plic sigilat, pe care se va trece același moto, și care va conține numele și prenumele autorului, locul și data nașterii, activitatea literară (dacă este cazul), adresa completă, numărul de telefon și eventual, adresa electronică.

Fiecare participant are dreptul de a se înscrie în concursul de poezie (poezii la libera alegere) cu minimum 5 și maximum 10 poezii, și/sau cu un eseu de maximum 10 pagini, cu referire la viața și opera poetului George Bacovia. Laureații vor fi anunțați în timp util pentru a fi prezenți la festivitatea de premiere care va avea loc la Casa Memorială „George Bacovia“ Bacău, în data de 23 septembrie 2016, organizatorii asigurând transportul, cazarea și masa laureaților.

Juriul concursului va fi alcătuit din scriitori, membri ai Uniunii Scriitorilor din România, membrii juriului nemaiputând schimba ulterior ordinea rezultată în urma jurizării.

Pentru cele mai valoroase lucrări prezentate în concurs, juriul va acorda următoarele premii: Debut poezie: Premiul I – 1.200 lei; Premiul II – 900 lei; Premiul III – 700 lei; Debut eseu: Premiul I – 1.000 lei; Premiul II – 800 lei; Premiul III – 700 lei.

Totodată, vor fi acordate premii speciale scriitorilor consacrați din țară și diaspora: Premiul Opera Omnia, Premiul Național „George Bacovia“, Premiul de excelență, Premiul pentru cea mai bună scriitoare a anului și Premiul pentru tinere condeie debutante în volum.

 

Cel mai important poet simbolist român

 

Pe numele său real George Andone Vasiliu, George Bacovia s-a născut pe data de 4 septembrie 1881, la Bacău, fiind cel mai important poet simbolist român și unul dintre cei mai importanți poeți din poezia română modernă.

Încă din timpul vieții, Bacovia a fost distins cu numeroase premii, printre care se numără premiul pentru volumul „Plumb“ din partea Ministerului Artelor, premiul pentru poezie al Societății Scriitorilor Români, împreună cu Lucian Blaga, „Premiul Național de poezie“, împreună cu Tudor Arghezi. Din cauza stărilor depresive, Bacovia a fost internat de două ori la sanatoriul de boli nervoase din București. George Bacovia a murit în anul 1957, la 76 de ani, în locuința sa din București, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu. Pe mormântul lui stă scris: „Ascultă cum din adâncuri/Pământul la dânsul ne cheamă“.

Irina NASTASIU