Invitație pentru studenții nemțeni: Școală de Vară la Sinaia, cu tema „Exilul românesc postbelic“

Până pe data de 2 iulie, studenții nemțeni care urmează studii masterale sau doctorale își pot depune dosarele pentru a participa la Școala de vară de la Sinaia, cu tema „Exilul românesc postbelic“, organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR). Evenimentul are drept scop cunoașterea și înțelegerea fenomenului anticomunist postbelic în rândul tinerilor români din țară și străinătate.

Programul se adresează studenților din unitățile de învățământ publice sau private, acreditate de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, din țară ori din diaspora (Europa), vorbitori de limba română, care dezvoltă sau intenționează să realizeze proiecte pe tema exilului românesc postbelic sau a aspectelor adiacente.

Obiectivul școlii de vară constă în recuperarea istoriei și valorificarea contribuției culturale a exilului, ca fir conductor care trece peste decupajele de ordin cronologic ori politic, transformându-se, reinventându-se, adaptându-se în permanență noilor realități. Exilul românesc are o legitimitate istorică și morală de la care diaspora ar putea să se revendice. Căutăm tineri care înțeleg că pentru a putea vorbi în viitor despre românii plecați după 1989 e necesară cunoașterea fenomenului exilului românesc și toate experiențele de viață ale românilor plecați din țară din motive politice până în 1989“, spun organizatorii.

Dosarul trebuie să cuprindă: fișa de înscriere completată, semnată și scanată; CV actualizat; scrisoare de motivație în care se vor detalia interesul pentru exilul românesc și eventualele intenții de cercetare pe această temă. Materialele trebuie trimise în limba română, în format PDF, iar denumirea fișierelor va avea următorul format, după caz: Fisa de înscriere_NUME_PRENUME, CV_NUME_PRENUME, Scrisoare de motivatie_NUME_PRENUME. Dosarul de înscriere va fi trimis online la adresa de e-mail mihaela.toader@iiccmer.ro.

Rezultatele, anunțate pe data 6 iulie

Numărul maxim de participanți este de 15 – 8 participanți din România, cărora le vor fi acoperite costurile de transport, masă și cazare și 7 participanți din Europa, cărora le vor fi acoperite costurile de masă și cazare. Onorariul de 300 euro va fi achitat integral de către Institutul Cultural Român (ICR), după finalizarea Școlii de vară, conform condițiilor din regulament. Dosarele vor fi evaluate în perioada 3-5 iulie, iar rezultatele vor fi anunțate pe data de 6 iulie. Potrivit regulamentului, comisia de jurizare a dosarelor va fi formată din 5 membri, specialiști în domeniu, care vor evalua dosarele și vor stabili un punctaj pentru fiecare candidat, de la 1 la 100, pe baza unor criterii, urmând ca nota finală să fie medica aritmetică a punctajelor celor cinci jurați. Comisia de jurizare va fi stabilită de către conducerea IICCMER, urmând ca ICR să aibă un reprezentant. Componența juriului va fi anunțată pe site-ul IICCMER și pe site-ul ICR, pe data de 3 iulie. Rezultatul jurizării va fi anunțat pe site-ul IICCMER, pe site-ul ICR și pe adresele de mail ale participanților. Aceștia sunt obligați să confirme participarea la Școala de vară în termen de 48 de ore de la anunțarea rezultatelor. În cazul în care nu se confirmă participarea, următorii candidați cu punctajul cel mai mare vor fi considerați câștigători.

În urma participării la Școala de Vară, studenții selectați vor avea obligația de a redacta un eseu (între 2.000 – 6.000 cuvinte, font Times New Roman 12, spațiere 1.5 rânduri), care va fi transmis organizatorilor spre publicare, la o dată care va fi comunicată ulterior, dar nu mai târziu de 1 octombrie 2017. Publicarea materialelor va presupune un alt proces de selecție, care nu face obiectul acestei aplicații.

Detalii suplimentare pot fi obținute accesând site-urile www.iiccmer.ro și www.icr.ro, precum și în rețeaua institutelor culturale române din statele europene.

Irina NASTASIU