Investiţii publice, pe bani europeni

Investitii publice, foto drum

*Birocraţie simplificată, mai puţine condiţionări *Valoarea proiectelor:  500.000 şi 2 milioane euro *Finanţări pentru: drumuri, apă şi canal, creşe, grădiniţe, unităţi cultură şi aşezăminte monahale!

La investiţiile de interes public, cele realizate de primării, finanţarea europeană rămâne, în continuare, integral nerambursabilă. Suma totală alocată la nivel naţional pentru dezvoltare satelor va fi mai mică în viitoarea alocare financiară,  cea din perioada 2014-2020,  scăderea fiind de la 1,7 miliarde euro la 1,1 miliarde euro.  Vor fi bani mai puţini, dar cu mut mai uşor de accesat. Semn că s-au tras învăţămintele necesare din multele sincope apărute în calea absorţiei fondurilor europene  de până acum.

 

*Mulţi chemaţi, puţini aleşi…

Viorel Ilisei, directorul Oficiului de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ, a făcut precizarea că vor fi foarte multe schimbări în alocarea fondurilor destinate dezvoltării satului românesc.În multe privinţe, documetaţiile întocmite nu vor mai fi ca până acum! De cum primea „undă verde” o anumite finanţare europeană, imediat se dădea „sfoară în ţară”,  iar primarii intrau în „stare de alertă”, întrucât erau „urechiaţi” că nu fac proiecte pentru a beneficia de bani europeni. Aşa se făcea că, de fiecare dată, era o avalanşă de proiecte depuse la OJPDRP Neamţ. Dar foarte puţine intrau la finanţare! De aici marea nemuţumire a primarilor, după care şi contestaţiile curgeau gârlă. Primarii erau foarte supăraţi,  fiind puşi în situaţia de a cheltui o groază de banii cu consultanţa, studiile de fezabilitate, întocmirea proiectelor, obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare. Ca să nu mai zic de timpul pierdut, de multele drumuri făcute de primari la diverse foruri, de la Piatra Neamţ, Iaşi şi Bucureşti. Un exemplu conculdent: la nivel naţional, pe Măsura 322-renovarea şi dezvoltarea satelor,  au fost depuse 3000 de proiecte, la finanţare au intrat doar 800!

 

*Din start:  condiţii egale, fără puncte bonus ori depunctări de proiecte!

La întocmirea noilor proiecte, se va veni cu multe simplificări. Acesta este un lucru foarte important! Primăriilor li se vor crea condiţii egale de participare în competiţia pentru accesarea fondurilor europe, fără „puncte bonus” pentru anumite condiţii, cum erau, de pildă, zonele defavorizate.  Nici nu vor mai fi depunctate proiecte acelor comune care deja beneficiaseră de o altă finanţare europeană. Dacă o primărie a avut, să zicem,  un program SAPARD, automat pierdea 15 puncte! La proiectele integrate, erau componentele inestiţionale din domeniul social ori cultural care aduceau un plus de puncte. A dispărut şi această  facilitate.

O altă noutate foarte importantă e că proiectele se depun permanent, iar evaluarea lor se va face trimestrial. Proiectele care, din diverse motive, vor trebui refăcute ori completate, după ce se fac modificările necesare, ele vor putea fi depuse în trimestrul următor. Nu se va mai aştepta ca până acum câte jumătate ori chiar un an întreg până ce proiectul să poată fi redepus. Când se termină banii din alocarea financiară respectivă, „stop joc!”. Din acel moment nu se va mai primi nici un proiect.

 

*Valoarea proiectelor, între 500.000 şi 2 milioane euro

Nu vor mai fi proiecte integrate de câte 2,5 milioane euro fiecare, ca până acum. Proiecte pentru care primarii se „dădeau de ceasul morţii” să prindă acele componente investiţionale care să le aducă puncte bonus, încât să fie tot mai aprope de finanţarea europeană.  S-a flexibilizat suma alocată, în funcţie de necesităţile reale a unei comunităţi locale rurale. Valoarea proiectelor este cuprinsă între  500.000 de euro şi 2 milioane euro. Dacă într-un proiect este inclusă o singură investiţie mare, să zicem,  pentru asflatarea unui drum, pentru alimentare cu apă ori pentru sistem de canalizare cu staţie de epurare a apelor  uzate, valoarea maximă a proiectului este de un milion de euro. Proiectul care are două componente investiţionale mari, apă şi canal, drum şi alimentare cu apă, drum şi canalizare ape uzate, valoarea lui este de 2 milioane de euro.

Proiectele de câte 500.000 euro vizează infrastructra educaţionaă, culturală şi monahală. Altfel spus, banii europeni se dau pentru construcţia de noi grădiniţe şi creşe, reabilitarea şi modernizarea celor vechi, dotarea lor lor, dar şi pentru demolarea clădirilor vechi şi construirea altora. La fel se pune problema şi în cazul căminelor culturale, al conservării  patrimoniului de interes local. Ca noutate,  la finaţare intră de această dată şi aşezămintele monahale. Banii europeni se dau atât pentru modernizarea drumurilor ce duc spre aşezămintele monahale, dar şi pentru restaurarea ori construcţia de aşezăminte monahale. Până acum, o astfel de finanţare cu destinaţie expresă, n-a mai fost.

Pentru toate aceste proiecte proiecte, suma alocată este integral nerambursabilă. Nici nu se cere parte de contribuţie locală. Nu, pentru că sunt investiţii de inters public.

 

* La final,  21 de proiecte nemţene de câte 2,5 milioane euro fiecare

În perioada 2007-2013, din judeţul Neamţ au fost aprobate la finanţare 21 de proiecte integrate în valoare de 2,5 milioane euro, fonduri europene integral nerambursabile. Din acestea, în 19 localităţi sunt finalizate toate investiţiile incluse în acele proiecte, fiind vorba de comunele: Handu, Ştefan cel Mare, Bîra, Grinţieş, Stăniţa, Brusturi ., Doljeşti, Gherăieşti, Moldoveni, Bicaz Chei, Dobreni, Mărgineni, Rediu, Tupilaţi, Dragomireşti, Crăcăoani, Vânători, Taşca, Tazlău. Aceasta este odininea în care proiectele ai untrat la finanţare, începând cu anul 2008.  Foarte aprope de finalizare sunt proiecte integrate din Poiana Teiului şi Secuieni, pentru ele fiind semnate mai târziu contractele de finanţare.

 

Tina CONDREA