Investigaţii radiologice pe sponci!

probleme radiologie

*  Aparatul nou-nouţ din pediatrie s-a defectat, fiind suprasolicitat şi de „clienţii” policlinicii

* Bolnavii din ambulatoriu şi pacienţii spitalului judeţean stau „ciorchine” pe doar două aparate

 Copilaşii internaţi la pediatria spitalului judeţean cu afecţiuni pulmonare sau digestive sunt nevoiţi să meargă prin frig până în spitalul vechi pentru investigaţii, în condiţiile în care aparatul radiologic nou-nouţ din secţie, adus de Procardia după patru ani de procese, s-a defectat. Potrivit doctorului Sorin Ciobanu, şeful Laboratorului de Imagistică din spitalul judeţean, nici nu e de mirare că echipamentul s-a supraîncălzit şi i s-a ars o siguranţă, în condiţiile în care a fost folosit intensiv în ultimele două luni de zile  pentru investigaţii în ambulatoriu şi pentru pacienţii secţiilor oncologie, contagioase şi dermatologie. Echipamentul a trebuit să suplinească lipsa aparatului din policlinică, pe care era înainte „bătaia” cea mai mare, dar care a trebuit demontat imediat după ce clădirea a intrat în renovare.

Acum au rămas funcţionale doar două  aparate radiologice, unul în pavilionul chirurgical şi celălalt în spitalul vechi, însă numărul de expuneri trebuie limitat, pentru a nu „muri” şi acestea. Iar specialiştii de la Procardia nu au spus exact când vor veni să facă reparaţiile de rigoare la aparatul din pediatrie…

Astfel, zilnic, pot fi investigate radiologic în spital doar 5 persoane, cu trimitere, iar norocoşii sunt „primii veniţi, primii serviţi”.

Pentru ca bolnavii contagioşi să nu aştepte pe holuri la un loc cu toată lumea, a fost conceput un program strict pentru investigaţii, respectiv într-un anumit interval orar în fiecare dimineaţă. Bolnavii cu TBC sunt primiţi la ora 13, la aparatul radiologic din spitalul vechi. După-amiaza, pacienţii sunt duşi la investigaţii în funcţie de ora consultaţiei la specialist.

Dr. Suzana Constantinescu, şefa secţiei de pediatrie, s-a resemnat: „Nu ştim când va fi reparat aparatul radiologic, însă noi suntem obişnuiţi să ne descurcăm indiferent de condiţii, bazându-ne pe cunoştinţele noastre medicale, iar când avem nevoie de investigaţii mai aprofundate apelăm la colegii de  gardă din spitalul vechi ori din spitalul nou”.

Din păcate, nici problema crizei de radiologi nu a fost rezolvată. Deocamdată, în serviciul de radiologie şi imagistică medicală au rămas 6 medici, cu mult sub numărul necesar. Dar cel puţin acum deficitul nu este o foarte mare problemă, pentru că nici aparatele de radiologie şi imagistică medicale nu sunt foarte multe.

Geanina NICORESCU