„Invazie“ de slujbe vacante în străinătate: 1.797

eures1*Spania, Danemarca și Germania, principalele furnizoare de locuri de muncă pentru lucrătorii români *Cele mai multe posturi se găsesc în agricultură, respectiv 1.050

Până la 24 noiembrie 2016, prin rețeaua europeană EURES, românii interesați să lucreze legal în străinătate au avut disponibile 1.797 de posturi. Din acestea, cele mai multe ocupații au provenit din Spania, în agricultură, respectiv 800. Tot pe pământ iberic se mai găsesc 5 posturi de șofer de TIR și o slujbă de maseur. Multe ocupații sunt și din Danemarca, unde angajatorii oferă 250 de slujbe, la lucrul pe câmp. Și Germania are nevoie de forță de muncă din România, firmele din această țară vor să încadreze 198 de persoane. În ordine, cele mai multe posturi s-au oferit asistenților medicali, respectiv 34, și câte 18 pentru electricieni și la personalul din gastronomia de sistem. Tot angajatorii germani mai dispun de posturi în următoarele meserii: 9 sudori, 8 bucătari, 6 mecanici auto, 6 operatori mașini, 6 operatori CNC, 5 comisionari, 5 operatori stivuitori, 5 lucrători în metalurgie, 4 specialiști restaurant, 4 tâmplari, 4 recepționeri, 4 chefi de rang, 3 chefi de pârtie, 3 commisi de cuisine, 3 faianțari, 3 finisori caroserii auto, 3 montatori tâmplărie din aluminiu, 3 montatori instalații electrice, 3 hamali, 3 ospătari și 3 operatori în mecatronică/alternativ tehnician vehicule feroviare. Nemții vor să mai încadreze câte două persoane, în următoarele meserii: dezvoltator software, manager restaurant, măcelar, mecanic industrial, personal servire clienți, lucrător în producție, lucrător în depozit și personal curățenie. Se mai oferă câte un post în aceste ocupații: administrator sistem IT, casier, commis patissier, demichef, dezvoltator web frond-end, diriginte de șantier, inginer sisteme integrate, integrator sistem IT, laborant, specialist IT, personal în domeniul gastronomiei de sistem, șef de schimb, recepționer, șofer profesionist, manager front office, tehnicial electronist, personal servire, laborant fizică și un zugrav.
Și Italia are de muncă pentru noi. În peninsulă, românii pot lucra ca asistenți medicali (110) și îngrijitori persoane (30). Nici britanicii nu stau cu mâinile în sân, angajatorii din această țară dispun de 113 joburi vacante, respectiv 60 de îngrijitori persoane la domiciliu, 50 îngrijitori persoane, 2 asistenți medicali și un supervizor podgorie.
În Slovacia este de muncă pentru 50 de șoferi de camion de mare tonaj, 30 de șoferi de autocamion transport internațional, 7 îngrijitori persoane / infirmieri și doi operatori mecanici. Firmele din Cehia oferă aceste joburi: 30 șofer de autobuz, 15 șlefuitori/pilitori, 10 șoferi profesioniști camion (Europa), 5 electricieni auto, 5 mecanici auto, 3 ingineri mecanici, 2 cercetători postdoctorali și un tehnician în electronică.
În Malta, sunt vacante 50 de locuri ca inspector control calitate, 6 de măcelar și două de analist tehnic IT. Angajatorii austrieci vor să încadreze 10 lucrători forestieri și tot atâția zugravi. Vecinii unguri oferă aceste locuri de muncă: 5 de muncitor în prelucrarea lemnului, 5 de muncitor în prelucrarea produselor din carne, 4 ca agent de curățenie și un șef de schimb.
Și țările nordice au nevoie de personal calificat, respectiv 6 tâmplari, 2 brutari, 2 patiseri, 1 ambalator și asistent panificație și 1 șofer distribuitor.
Zece locuri de muncă pot fi ocupate în Bulgaria, respectiv operator în industria și prelucrarea lemnului. Pentru Irlanda, e nevoie de 10 crescători de animale pentru producția de lapte și carne. Angajatorii din Polonia oferă două posturi de specialist vânzări și service clienți, iar cei din Slovenia, două slujbe ca zugrav-vopsitor. Ultima pe listă este Luxemburg, care dispune de un post de dezvoltator digital.

V. ANDRIEȘ