Învăţământ obligatoriu de la 3 ani şi manuale schimbate după 14 ani

şcoliNemţenii trebuie să ştie că învăţământul ar putea fi obligatoriu de la vârsta de 3 ani, începând cu anul 2018, pentru că, potrivit ministrului Educaţiei, „O persoană specializată educatorul ştie ce are de făcut cu un copil de trei ani şi când ai un copil de 3 ani la grupa mare altfel abordează şcoala iar diferenţele dintre copii dispar”. Această declaraţie a lui Remus Pricopie a venit în contextul modificării Legii Educaţiei printr-o Ordonanţă de Urgenţă, prin care va fi introdusă obligativitatea învăţământului de la 5 ani, din 2015.

Ministrul susţine că aceste măsuri se impun pentru că elevii sunt din ce în ce mai nepregătiţi, dovadă fiind rezultatele foarte slabe înregistrate în urma examenelor de evaluare din clasele a doua, a patra, a şasea şi a opta, precum şi de la Bacalaureat.

„Vedem că la clasa pregătitoare sunt copii care ştiu să citească să folosească numerele în timp ce alţi copii nici măcar nu înţeleg despre ce este vorba. Dacă îi ţii la grădiniţă de la trei ani şi îi pregăteşti corespunzător atunci ai grijă nu numai de dezvoltarea lui intelectuală dar ai grijă şi de dezvoltarea lui fizică”, a spus Remus Pricopie.

Legat de evoluţia elevilor, ministrul a subliniat că atrage atenţia agenţilor economici care editează manuale asupra faptului că, în alegerea cărţilor care vor  fi achiziţionate pentru educaţia elevilor, nu va prima decât interesul copiilor, niciodată interesele lor de afaceri.

„Constat zbaterea unor actori economici privaţi care au interese de business în legatură cu şcoala românească. Este dreptul lor să întreprindă orice acţiune, dar precizez încă o dată că nu voi pune niciodată interesele lor de afaceri înaintea interesului elevilor, care au nevoie de manuale noi, moderne, adaptate secolului XXI. Avem manuale în uz şi de 14 ani. Acest lucru este inadmisibil! Nu se mai poate aşa! Pe mine mă interesează soarta copiilor, nu acţiunile editorilor”, a subliniat ministrul.

Deocamdată sunt scoase la licitaţii manualele pentru clasele I şi a II-a. Apoi, vor fi scoase la licitaţie manualele pentru clasa a III-a, clasa a V-a şi probabil clasa a IX-a, urmând ca în anul următor să fie scoase la licitaţie manualele pentru clasele a IV-a, a VI-a şi a X-a. Acolo unde nu sunt ofertanţi, vor fi însărcinate să redacteze manualele instituţii publice, aşa cum prevede legea, nu firme, a accentuat ministrul.

 

G. NICORESCU