INTERPRETAREA VISELOR

Visul este o formă de imaginație involuntară cu conținut de material inconștient și expriență subconștientă constând dintr-o succesiune de imagini, sunete, idei, emoții și alte senzații care apare, de obicei, în timpul somnului, dar mai ales în cazul tipului de somn în care ochii se mișcă (somn paradoxal / REM – eng. „rapid eye movement”). Capacitățile cognitive, precum gândirea și memoria, sunt secundare, persoana care doarme percepând psihic și emoțional evenimentele petrecute în vis ca elemente reale petrecute aievea. Există o ramură a psihologiei care se ocupă cu studiul interpretării viselor petrecute în timpul somnului. S-a observat faptul că în medie,o ființă umană petrece aproximativ 6 ani din viață visând (ceea ce corespunde unei medii de 2 ore pe noapte). Încă nu s-a aflat care porțiune a creierului generează visele, dacă există o singură regiune din creier care le generează, dacă sunt implicate mai multe sau care este cu adevărat scopul viselor. În timpul somnului REM (paradoxal), eliberarea anumitor neurotransmițători este complet suprimată. Drept rezultat, neuronii motorii nu sunt stimulați, condiție cunoscută sub denumirea de relaxare nervoasă. Această relaxare suprimă astfel mișcările necontrolate ale corpului în timpul somnului și apare, adesea în cazul coșmarurilor, senzația de paralizie, neputință.
Doctor Miron Itzhak – psiholog clinician principal cu drept de supervizare
Mai multe persoane au venit la mine cu probleme de stres puternic legat de serviciu. Toate acestea reclamau faptul că, este o presiune foarte mare la serviciu şi se simt stresaţi. Pentru fiecare dintre aceştia stresul se manifesta într-o altă direcţie şi anume:
-unul din cauza stresului a evoluat într-o stare de depresie puternică,
-altul a făcut un atac de panică,
-altul o stare paranoică,
-iar una dintre persoane – o doamnă – a avut un vis. Şi visul era foarte interesant.
În acel vis – „doamna se afla în casa ei cu mai mulţi oameni. Un domn îi spune: Ştii, ai ceva în spatele tău! Se vede o blană. Şi ea îi spune: Poţi să te uiţi,  să vezi de am? Şi el se uită mai atent şi îi spune: A intrat în tine o pisică. Şi ea spune speriată: Scoate pisica! Şi el cu un efort mare reuşeşte şi scoate pisica. Şi atunci el îi spune: Mai ai încă una puţin mai sus. Scoate-mi-o şi pe aceia, i-a spus doamna. Şi o scoate şi pe a doua pisică. Şi la un moment dat crede că îşi revine. Şi atunci vine o verişoară de-a ei şi îi spune: Ţi-a intrat încă o pisică în spate. Ea speriată zice: Scoate-mi-o! Şi îi scoate pisica şi ea atunci vede o pisică neagră, se duce la geam şi o aruncă”.
Doamna se trezeşte speriată foarte tare. Pisica – în mai multe mitologii – reprezintă părţile contradictorii. În mitologia egipteană reprezintă ceva foarte frumos şi nobil, dar în alte mitologii reprezintă un animal viclean, un animal în care nu poţi avea încredere, un animal care poate să-ţi facă rău. Faptul că doamna a visat că prin spate i-au venit pisicile, asta înseamnă că, sunt persoane care o vorbesc de rău, fără ca doamna să ştie.
Şi atunci am întrebat-o: există ceva care te stresează? Legat de copilul tău, de soţ, sau de serviciu? Şi atunci îmi spune: Da, domnule doctor, la serviciu sunt zvonuri că vor fi restructurări şi vor da afară o parte dintre noi. Şi din această cauză sunt stresată. Vezi, îi spun, aceasta este interpretarea visului tău. Interpretările mele sunt moderne, iar interpretările tradiţionale, de la bunici, sunt altfel.
Noi avem o viaţă, cu dialoguri, cu interacţiuni cu oamenii din jurul nostru, cu natura, cu noi înşine. Un procent de 10% reprezintă baza noastră de viaţă şi anume conştientul. Unde sunt celelalte 90%? Şi aici vin teoreticieni ca Jung, Freud care vorbesc foarte mult despre subconştient şi apropierea de conştient.
Sunt unii care susţin că, în ADN-ul nostru sunt mii de evenimente din alte vremuri ale strămoşilor noştri, care se depozitează în noi ca nişte „sertăraşe”. În fiecare dintre noi există aceste „sertăraşe”. Numai că, conştientul nu permite să iasă la iveală toate aceste informaţii: el este selectorul, este cel care face ordine. O parte dintre aceste informaţii ajung în apropierea conştientului. Atunci, ce a făcut natura umană? A făcut o şmecherie: lucrurile neplăcute, care ne deranjează, sunt stocate însubconştient şi cu cât stau mai mult acolo, se creează o tensiune, iar visele sunt poarta prin care acestea răbufnesc către conştient. Când omul doarme îşi pierde controlul conştientului, organismul este relaxat, funcţiile vitale sunt scăzute, singurul care nu este relaxat este creierul, el fiind mai puternic şi tot ce am adunat în acea zi, sau cu câteva zile înainte, intră într-o derulare. Şi prin vise, ceea ce vrea să răbufnească, este exprimat, în aşa fel încât conştientul nu sesizează ce reprezintă acele informaţii. De exemplu: visul doamnei prezentat mai sus – dacă ai probleme la serviciu, cineva vrea să-ţi facă rău, din subconştient, această stare este întruchipată printr-o imagine, de exemplu – o pisică.
Visele ne ajută să scoatem la suprafaţă o parte din ceea ce am respins, sau nu am vrut să acceptăm, ori ceea ce ne frământă; dar intervine o stare de nemulţumire, pentru că nu ştim, ce ne transmite acel vis.
Mai mult, putem interpreta greşit visul şi atunci ne agravăm situaţia.
Am să povestesc un alt caz, când cineva a interpretat greşit un vis şi de aici a intrat într-o stare de stres. O domnişoară se visează „la bunicii ei, care în realitate nu mai trăiesc, dar în vis ei trăiau. Stătea în bucătărie. Bunicul ei stătea pe un pat. În încăpere era şi o masă. Ea stătea pe patul din faţa bunicului. Acolo mai era şi un prieten de-al ei, care stătea pe scaun, lângă masă. La un moment dat, fără să spună sau să întrebe ceva, acel prieten îşi scoate cămaşa. Ea vede atunci pe corpul lui o cicatrice foarte mare. Undeva, acea cicatrice avea sânge, dar în acelaşi timp, ea vede cum cicatricea se vindecă şi se usucă încet, încet”.
Când se trezeşte este foarte supărată şi îngrijorată.
Eu îi spun, că nu trebuie să se îngrijoreze, pentru că visul este bun.
Prima interpretare este că acel prieten, prin faptul că se dezbracă, semnifică faptul că el are curaj, să arate că are o slăbiciune şi tu primeşti această dezvăluire a lui şi vezi cum acea slăbiciune a lui se vindecă.
A doua interpretare este, că tu eşti persoana care te dezbraci, îţi vezi slăbiciunea şi totodată, în acelaşi timp, te şi vindeci. De aici reiese că, tratamentul pe care îl urmezi, îţi aduce vindecarea.
Există vise despre evenimente care urmează să se întâmple şi aceasta se numeşte premoniţie.Una dintre pacientele mele, mai demult, mi-a spus: Domnule doctor, am avut un vis foarte urât: „Mătuşa mea, care în realitate se află în spital, sună şi îmi spune: Vino repede la spital să te desparţi de mine!” Mă trezesc foarte tulburată şi în acel moment, sună în realitate telefonul. Era de la spital. O asistentă – din cadrul secţiei unde era internată mătuşa mea – îmi spune: Vă rog să veniţi urgent, pentru că mătuşa dvs. a murit. Ea, prin acel vis, a anticipat.
De multe ori visele anticipează situaţii care pot apărea în viaţa noastră cât mai curând, sau mai târziu.
La acest caz, eu dau o explicaţie mai simplă: acea pacientă a mea a primit informaţii de la cei din spital că mătuşa ei nu mai are multe zile de trăit. Dar ea nu a vrut să accepte situaţia şi a reprimat informaţia. Dar subconştientul a atacat-o prin vis, spunându-i, că nu poate ignora aşa ceva şi că trebuie să se confrunte cu realitatea.
Cu respect,
Doctor Miron Itzhak – psiholog clinician principal cu drept de supervizare
Piatra Neamţ, str. Mihai Eminescu nr.3, bl.D-4, sc.B, ap.37
Telefon:0233/236146; 0724/225214; 0747/62797