Internet la sate, pe bani europeni

Tina- Internet, Sat Trei Fântâni

*Avem un proiect în valoare de 160.000 euro!

*Implementarea se va face în satul Trei Fântâni

*O comunitate mică, cu oameni din 4 judeţe şi 5 comune!

 

A patra strigare a fost una cu noroc! Ne referim la cea de a patra  prelungire a termenului de depunere a proiectelor pentru accesarea fondurilor europene alocate pentru realizarea  reţelelor de internet la sate, pe bani europeni. Exact în ulima zi de depunere a dosarelor, la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ,  s-a prezentat un întreprinzător care a depus  un proiect. Şi care, am aflat ieri, a şi fost declarat conform cu normele europene de finanţare pentru astfel de investiţii. Valoarea totală este de 160.000 euro, suma maximă alocată pentru proiectele de acest gen fiind de 200.000. Este de sperat ca proiectul să treacă cu bine prin următoarele  faze ale evalurilor şi verificărilor, ca apoi să fie declarat eligibil la finanţare de către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rural şi Pescuit. Ar fi o treabă nemaipomenită pentru o comunitate parcă uitată de lume în care vieţuiesc peste 200 suflete.

 

*”Beţe în roate” puse calea finanţării…

 

Nu s-a depus nici un proiect până acum, pentru că întreprinzători nu puteau trece peste condiţiile dure impuse.  Prima restricţie, cea mai de netrecut,  o reprezintă aria de eligibilitate a acestei finanţări europene. Arie ce include doar localităţile rurale, declarate ca „zone albe” de pe întreg teritoriul Romaniei. Este vorba de comunele şi satele componente în cadrul cărora nu este prezentă reţeaua de acces sau de distribuţie, care să respecte criteriile tehnice de viteză.  Identificarea acestor localităţi denumite „zone albe” a fost realizată de către Agenţia Naţională pentru Administrare si Reglementare în Comunicaţii. La nivel naţional  s-au indetificat 1.546 localităţi „zone albe”. În judeţul Neamţ sunt foarte puţine astfel de „zone albe”, doar câteva cătune situate prin locuri parcă uitate de lume! internetul le mai lipsea…Deşi nu ar fi chiar un lux!

Până acum, în cătune cu o populaţie îmbătrânită, nici un investitor nu s-a încumetă să ia bani europeni pentru a crea reţele de internet, din care să mai scoată şi un profit. Asta ca să justifice finanţarea europeană primită. Până la urmă tot s-a găsit un temerar!

 

* Internet într-un sătuc uitat de lume, aflat în inima munţilor…

 

Proiectul nemţen care a primit conformitate la OJPDRP Neamţ urmează a fi implementat în satul „Trei Fântâni”. Localitate care îndeplineşte condiţiile de a fi declarată „zonă albă”. Din punctul de vedere al Agenţiei Naţionale pentru Administrare si Reglementare în Comunicaţii, cel care  face sătucul „pretabil” accesării fondurilor europene acoloate pentru internet rural. Că, din punct de vedere administrativ, localitatea este foarte „colorată”.  Aici vieţuiesc în jur de 200 suflete. Administrativ, satul Trei Fântâni, aflat în inima munţilor, aparţine de comuna Dămuc. După locul în care oamenii de aici îşi plătesc taxele şi impozitele, cei 200 de cetăţeni sunt arondaţi la 5 comune ce aparţin de 4 judeţe: Neamţ, Bacău, Covasna şi Harghita…

Dar, asta contează mai puţin acum! Important e că oamenii din satul Trei Fântâni vor fi „scoşi în lumină” . Că erau  parcă rupţi de lume. Drumurile sunt ca vai de ele, semnal la telefon nu prea au. Doar un  sistem „zapp” care mai mult e neutilizabil, decât de trebuinţă…

Alocarea financiară publică destinată  reţelelor de interenet la sate este  de peste 20 milioane euro, la nive naţional, iar numărul estimat de proiecte ce vor fi implementate ar fi de aproximativ 120 în toată ţara. Unul va fi în judeţul Neamţ. De altfel, tot câte un proiect au şi celelalte jdeţe. Cu unele excepţii! Bunăoară, în judeţul Vaslui se vor implementa două asemenea proiecte. Ca să ne referim la unul din judeţele vecine.

Tina CONDREA