Internări doar pentru bolnavii aduşi pe targă!

la spital pe targa

 Ministrul Sănătăţii vrea să elimine spitalizarea degeaba, care nu are alt scop decât acela de a umfla statisticile privind utilizarea paturilor de spital, pentru menţinerea unei finanţări neconforme. Mai întâi va trimite reprezentanţii Casei de Sănătate în control la spitale, implicit şi la cele din Neamţ, iar apoi va legifera criterii clare privind internarea şi durata în funcţie de afecţiune.

La ultima videoconferinţă, managerii spitalelor din Neamţ au fost, astfel, informaţi că se lucrează la o definire clară a criteriilor de spitalizare, pe fiecare tip de spitalizare. Cea de zi va avea maxim 12 ore, cea de o zi între 12 şi 24 de ore, iar cea de lungă durată- de peste 24 de ore.

Spitalul trebuie să devină ultima poartă de acces în sistem, doar pentru cazurile care nu pot fi rezolvate la celelalte nivele de asistenţă, au fost avertizaţi managerii, iar în pachetul de bază se prevede clar faptul că decizia de internare trebuie să ţină cont de epuizarea resurselor diagnostice şi terapeutice din celelalte domenii de asistenţă.

Managerii de spitale din Neamţ au primit termen ca până pe 20 februarie să refacă reconfigurarea secţiilor, conform indicatorilor de performanţă. Pentru că, atât în judeţul nostru cât și la nivel naţional au fost făcute raportări flagrante, care nu au cum să concorde cu realitatea. Se constată diferenţe semnificative, în funcţie de specialităţi, zone geografice, tipuri de spitale sau medii de rezidenţă. Sunt secţii de chirurgie în care se efectuează 10 operaţii pe lună, iar din alte statistici rezultă că unele secţii sunt supraaglomerate cu cazuri care nu necesită internare în spital, cum ar fi dermatite uşoare, infecţii ORL necomplicate la adult, proceduri de recuperare care pot fi efectuate complet în ambulatoriu. Sunt doar câteva exemple, care generează deja panică în rândul personalului din secţiile nominalizate, având în  vedere că ar putea urma o reducere drastică a numărului de paturi…

Un alt indicator al faptului că spitalele nu fac ceea ce trebuie este rata de reinternări şi transferuri. Astfel, la până în 30 de zile de la prima externare, 12% din cazuri, ca medie naţională,  sunt reinternate.

„Atenţionez managerii de spital că vom lua măsuri şi le vom face publice; voi solicita CNAS să verifice modul în care se fac raportările cazurilor la spitale şi acolo unde există aspecte neconforme, să fie imputate celor responsabili”, a spus Eugen Nicolăescu.

Dr. Magda Spânoiu, director medical în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ ne-a declarat că aşteaptă de la centru planifiecarea controalelor pe care CAS Neamţ le va face în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică Neamţ.

 

Geanina NICORESCU