Întâlniri cu academicianul Solomon Marcus

marcus

Academicianul Solomon Marcus revine la Piatra Neamţ, de această dată la
Colegiul Naţional Petru Rareş. Din iniţiativa prof.univ.dr. în ştiinţe matematice Vasile Postolică şi cu sprijinul directorului Colegiului Naţional Petru Rareş, prof. Mihai Obreja, academicianul Solomon Marcus continuă seria de conferinţe în Piatra Neamţ.  Temele vor fi de maximă şi actuală importanţă în ceea ce priveşte învăţământului românesc.

Astfel, luni, 31 martie 2014, la orele 13, va avea loc întâlnirea cu olimpicii din judeţul Neamţ şi profesorii care-i coordonează. A doua zi, marţi, 1 aprilie, la aceeaşi oră, îndrăgitul Solomon Marcus va susţine conferinţa „O primăvară în educaţie”. Ambele activităţi se vor desfăşura în Sala de festivităţi a Colegiului  Naţional

Petru Rareş.

Solomon Marcus s-a născut la data de 1 martie 1925, în Bacău. Părinţii săi au fost croitori. După absolvirea studiilor liceale în oraşul natal, a urmat cursurile Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti. A obţinut, ulterior, titlurile ştiinţifice de doctor în matematică şi doctor docent. După absolvirea facultăţii a predat ca profesor la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti.

Profesorul Solomon Marcus este autor a numeroase studii interdisciplinare, de cărţi ce privesc utilizarea matematicii în lingvistică, în analiza teatrală, în ştiinţele naturale şi sociale. Cărţile sale au fost traduse în multe ţări ale lumii. A publicat peste 50 de volume în România şi care au fost traduse în mai multe limbi din Europa şi nu numai şi aproximativ 400 de articole în reviste ştiinţifice sau de specialitate. Opera sa a fost citată de peste 1.000 de autori. Din 1993, devine membru corespondent al Academiei Române. În anul 2001, matematicianul Solomon Marcus a fost ales ca membru titular al Academiei Române.

 

Andreea FLOREA