Institutul de Igienă Publică Veterinară a dat verdictul: Probele de lactate și cărnuri prelevate de la comercianți din Neamț nu sunt infestate cu Escherichia Coli

 

Rezultatele acțiunilor cuprinse în Planul Național de Control pentru determinarea prevalenței Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală în perioada 3 octombrie – 14 octombrie 2016 sunt liniștitoare pentru nemțeni. În această perioadă au fost prelevate și analizate 96 probe din carne (sanitație carcasă bovine, sanitație carcasă ovine, mici vită oaie, carne tocată vită, pastramă oaie afumată, carne tocată mânzat, carnați proaspeți), lapte și produse din lapte (lapte crud vacă, caș vacă, brânză telemea, cașcaval, brânză de capră).

Probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri și dozatoare de lapte. Echipele de inspectori sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, desemnate și instruite pentru a desfășura acțiunile din cadrul acestui plan, au prelevat probe, conform planificării, din județele: Neamț, Timiș, Călărași, Cluj, Botoșani, Gorj, Iași, Suceava, Vâlcea, Maramureș, Mureș, Vrancea, Giurgiu, Ialomița, Teleorman, Ilfov, Satu Mare, Sibiu, Prahova, București, Bistrița Năsăud, Buzău.

În perioada menționată, la probele recoltate din Neamț nu a fost depistată prezența Escherichia Coli verotoxigenă, în timp ce în alte județe s-a identificat carne infestată: la 10 probe prelevate din probă recoltată din produsul carne tocată vită, supermarket, județ Gorj; 3 probe rezultate de pe suprafața carcasei de ovine (test de sanitație), abator, județ Vâlcea; 3 probe rezultate de pe suprafața carcasei de ovine (test de sanitație), abator, județ Sibiu; 3 probe rezultate de pe suprafața carcasei de ovine (test de sanitație), abator, județ Timiș. Un număr de 8 probe prelevate se află încă în lucru.

Ca urmare, Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene au efectuat controale oficiale la unitățile în care s-a depistat și comercializat produsele incriminate și au dispus măsurile prevăzute în Planul Național de Control.

Potrivit raportului Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, în perioada 16.05.2016-14.10.2016 au fost efectuate 1079 de probe, din care buletinele de analiză au confirmat prezența Escherichiei Coli verotoxigenă într-un număr de 55 de probe.

Planul Național de Control pentru determinarea prevalenței Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai și se va desfășura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea și analizarea de probe prelevate de pe suprafața carcaselor de bovine și ovine, din carnea proaspătă de bovine și ovine, din carnea tocată și carnea preparată și din laptele crud și produsele din lapte crud.

Geanina NICORESCU