Instanţa „rupe” actul DSP de decapitare a conducerii Ambulanţei / Dr. Puşa Creţu, repusă director medical la Salvare!

director medical ambulanta_resize

* Dr. Letiţia Damoc continuă lupta cu Ministerul Sănătăţii şi DSP Neamţ

Decizie şoc dată de Tribunalul Neamţ, acum două zile, în scandalul decapitării fostei conduceri a Serviciului de Ambulanţă Neamţ. Instanţa a decis repunerea pe postul de director medical a doctoriţei Puşa Creţu, şi plata salariilor aferente funcţiei din momentul demiterii şi până în prezent.

„Am dat în judecată Direcţia de Sănătate Publică Neamţ şi Serviciul de Ambulanţă pentru anularea actului prin care se cerea demiterea mea. pentru că în dispoziţia emisă de DSP privind demiterea doctoriţei Letiţia Damoc de pe funcţia de manager al Ambulanţei, la punctul 6 era cerută, în mod expres, demiterea întregului comitet director. Şi atunci eu am apelat la instanţă pentru că nu aveau motive să mă demită. DSP nu a motivat obligarea doctoriţei Damoc de a mă da afară de pe post decât prin aceea că se bazează pe Raportul Curţii de Conturi. Or, eu nu eram învinuită pentru nimic în acel raport. Directorul medical nu figura în raport pentru nimic. Drept urmare, instanţa a decis anularea în întregime a dispoziţiei de demitere emisă de Serviciul de Ambulanţă Neamţ, practic anularea punctului 6 din decizia doctoriţei Damoc, care menţiona demiterea întregului comitet director, decizie luată prin impunerea de către DSP”, ne-a declarat dr. Puşa Creţu.

 

* Dr. Damoc- mutată cu procesul la Bucureşti

Din comitetul director „decapitat” la sfârşitul anului trecut, doar dr. Puşa Creţu şi directorul tehnic au introdus acţiune în instanţă, sentinţa în procesul intentat de fostul director tehnic urmând a fi pronunţată zilele acestea. Şi dr. Letiţia Damoc, fost manager al Serviciului de Ambulanţă Neamţ, i-a dat în judecată pe cei care au înlăturat-o de la conducerea Salvării, însă procesul este mutat la Curtea de Apel Bucureşti pentru că instanţa şi-a declinat competenţa în analiza dosarului. Pârâţii, în procesul deschis de dr. Damoc, sunt Ministerul Sănătăţii şi DSP Neamţ.

Decizia dată acum două zile, de Tribunalul Neamţ, privind repunerea pe funcţie a dr. Creţu, este executorie:

„Instanţa constată nulitatea absolută parţială a Dispoziţiei nr.79/25.11.2013 a Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ numai în ceea ce priveşte revocarea reclamantei ca membru al Comitetului Director din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Neamţ. Constată nulitatea absolută a Dispoziţiei nr.142/29.11.2013 a Serviciului de Ambulanţă Judeţean Neamţ. Obligă pârâtele să repună contestatoarea în funcţia de Director Medical în cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Neamţ. Obligă intimatele să plătească reclamantei daune materiale reprezentând drepturi salariale de care ar fi trebuit să beneficieze începând cu data 6.12.2013 şi până la repunerea în funcţia de Director Medical, conform prezentei hotărâri. Respinge ca neîntemeiată cererea privind daunele morale. Obligă pârâţii să plătească în solidar reclamantei cheltuielilor de judecată în sumă de 500 de lei, onorariu de avocat. Executorie de drept. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare, apel ce se va depune la Tribunalul Neamţ, Secţia I Civilă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 14.04.2014”.

După comunicarea scrisă emisă de Curte, actuala conducere a Ambulanţei Neamţ şi DSP Neamţ trebuie să pună în aplicare decizia. Apoi au la dispoziţie 10 zile pentru a face apel.

 

* „Demiterile s-au făcut politic”

 

„Moral, acea decizie de demitere a mea m-a lezat foarte mult moral, pentru că mi s-au adus acuze, am fost arătată cu degetul, fără vreo vină. Deficienţele constatate anterior de Curtea de Conturi erau remdiate sau în curs de remediere. Eu pot să o spun acum că substratul acestor demiteri a fost POLITIC. Trebuia să fim toţi de la conducere daţi jos. Nici nu conta pe cine vor pune”, consideră dr. Creţu.

În cursul zilei de 25 noiembrie 2013, Ministerului Sănătăţii a emis dispoziţia nr. 79, privind revocarea din funcţie a medicului Letiţia Gabriela Damoc – manager general al SJA Neamţ, începând cu data de 2 decembrie. Începând cu aceeaşi zi, a încetat contractul de management încheiat între managerul general al SJA Neamţ şi DSP Neamţ şi tot atunci medicul Damoc şi-a reluat activitatea ca medic primar medicină generală-medic primar medicină de urgenţă în cadrul SJA Neamţ. Medicul Dorice Albu a fost numit în funcţia de manager interimar la Ambulanţă, în locul medicului Letiţia Damoc, care a fost revocat din post la dispoziţia Ministerului Sănătăţii. Ulterior, au fost numiţi alţi oameni pe posturile de director medical, tehnic şi economic.

Legat de decizia Tribunalului Neamţ nu am reuşit să obţinem, ieri, nici un punct de vedere din partea conducerii DSP Neamţ, şefii acestei instituţii fiind „prinşi” în şedinţe şi conferinţe. Poate avem mai mult noroc astăzi.

Geanina NICORESCU