Inspectorii veterinari ne asigură că în județ nu există produse din carne și lapte infestate cu Escherichia Coli

ecoli*Probele recoltate din abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri și dozatoare de lapte din Neamț au ieșit negative * Situația e gravă, însă, la Iași, Girugiu, Vaslui și Timiș

În perioada 5-16 septembrie 2016 a avut loc o nouă acțiune de determinare a prevalenței Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animal, cuprinsă în Planul Național de Control, întreprinsă în mai multe județe, printre care și în Neamț.

Au fost prelevate și analizate un număr de 115 probe, din carne – sanitație carcasă bovine, carne tocată ovină, carne tocată vită, pastă de mici amestec, hamburger de mânzat, pulpă mânzat, pastramă din pulpă de vită, cârnați de casă amestec, antricot bovină – și lapte și produse din lapte – telemea oaie, telemea vacă, lapte crud vacă, cașcaval, lapte crud capră, smântână, caș proaspăt, brânză proaspătă de vaci, iaurt de vacă, brânză telemea de capră.

Probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri și dozatoare de lapte. Echipele de inspectori sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, desemnate și instruite pentru a desfășura acțiunile din cadrul acestui plan, au prelevat probe, conform planificării, din județele: București, Cluj, Călărași, Botoșani, Iași, Timiș, Caraș Severin, Gorj, Brăila, Galați, Satu Mare, Covasna, Brașov, Suceava, Vaslui, Giurgiu, Maramureș, Neamț, Vrancea, Dolj, Călărași, Buzău, Sălaj, Bistrița Năsăud, Bacău, Alba, Vâlcea.

În perioada menționată, conform inspectorilor veterinari, a fost depistată prezența Escherichia Coli verotoxigenă la 4 probe prelevate din Giurgiu – la o probă recoltată din produsul mici amestec vită/oaie, dintr-un restaurant; la Vaslui – la o probă recoltată din produsul caș proaspăt, dintr-un centru prelucrare lapte; la o probă rezultată din produsul carne tocată vită, dintr-o carmangerie din județul Iași și la o probă rezultată de pe suprafața unei carcase de ovine, în cadrul unui test de sanitație făcut la un abator din județul Timiș.

Ca urmare, direcțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene au efectuat controale oficiale la unitățile în care s-a depistat și comercializat produsele incriminate și au dispus măsurile prevăzute în Planul Național de Control.

Planul Național de Control pentru determinarea prevalenței Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai și se va desfășura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea și analizarea de probe prelevate de pe suprafața carcaselor de bovine și ovine, din carnea proaspătă de bovine și ovine, din carnea tocată și carnea preparată și din laptele crud și produsele din lapte crud.

Geanina NICORESCU