Inspectorii veterinari avertizează: „Modul de expunere a mărfurilor alimentare și ținuta vânzătorului pot da indicii privind riscurile pentru sănătate“

 

*Sesizări și reclamații se pot face la un număr de telefon gratuit

În apropierea sărbătorilor de iarnă când, în mod tradițional, crește consumul de produse alimentare, specialiștii sanitar-veterinari recomandă cetățenilor să cumpere produse alimentare numai din unități sau spații autorizate sanitar veterinar.

Conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț recomandă ca, înainte de achiziționarea alimentelor de origine animală, din locuri specializate în acest sens, să vă asigurați că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință. Aceasta înseamnă că, atât carnea, cât și alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

„În cazul în care cetățenii doresc să achiziționeze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă, sau din piețe, trebuie să fie atenți la câteva aspecte. Trebuie urmărit, în cazul produselor de origine animală ambalate sau neambalate, modul de expunere și comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătatea publică și anume existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării; etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condițiile de păstrare, data obținerii după caz, termenul de valabilitate. Riscul consumului de carne de porc necontrolată sanitar veterinar îl reprezintă îmbolnăvirea de trichineloză, o boală parazitară care poate provoca paralizii și se poate complica, ducând la deces“, semnalează DSVSA Neamț.

Potrivit specialiștilor, carnea de porc trebuie să aibă o culoare roșie, sa fie elastică, iar dacă este apăsată cu degetul trebuie sa revină la forma inițială, să nu rămână cu forma degetului impregnată. Carnea trebuie tocată în momentul cumpărării, iar dacă se cumpără carne tocată ambalată, trebuie să verifice eticheta, pentru a vedea care este termenul de valabilitate. Peștele proaspăt trebuie sa aibă ochii lucioși, limpezi, iar branhiile de culoare roz. Dacă peștele este alterat, branhiile sunt cărămizii, solzii se desprind ușor, iar carnea este moale. Comercializarea brânzeturilor către consumatori trebuie să se facă în ambalaje de unică folosință (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) și să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obținerii, înscrise pe o etichetă atașată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.

De asemenea, este recomandat ca achiziționarea ouălor să se facă din locuri aflate sub supraveghere sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, ceea ce înseamnă că provin de la păsări sănătoase, din ferme autorizate și controlate sanitar veterinar. Și alte produse alimentare care se consumă în mod tradițional în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc., se recomandă a fi achiziționate din spații amenajate și autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.

Numărul de telefon al „Call Center“-ului ANSVSA este 0800 826 787 și poate fi apelat gratuit de către cetățeni, din orice rețea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor.

Geanina NICORESCU