Inspectorii fiscali intră în locuinţe şi pot afla date financiare de la preoţi

fisc

Un proiect de act normativ este supus atenţiei publice în această perioadă legat de modul în care persoanele fizice trebuie să se comporte cu ocazia verificărilor fiscale. Carta drepturilor şi obligaţiilor contribuabililor persoane fizice la inspecţia fiscală propune o serie de reglementări pentru ambele părţi şi căi de urmat în această situaţie. Noutatea este că inspectorii fiscali ar putea avea atribuţii ale organelor penale, în măsura în care se doreşte ca la verificări funcţionarii Fiscului să poată intra în locuinţe, dacă prin asta se dovedeşte necesar a se face constatări. Documentul specifică şi faptul că respectivul contribuabil poate refuza accesul inspectorilor fiscali, ceea ce îi obligă pe funcţionari să ceară autorizaţie de la instanţă.

“Cred că acest demers ar crea calea spre numeroase abuzuri, întrucât aceasta ar însemna că un contribuabil este considerat din start a fi de rea-credinţă”, declară Mihaela Nichifor, avocat în cadrul Baroului Neamţ.  “Totuşi, accesul inspectorilor fiscali în locuinţă s-ar putea face într-un cadru legal bine definit, în condiţii extrem de bine reglementate şi stabilite, astfel încât să nu fie încălcate drepturi fundamentale ale omului”.

Proiectul publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor spune că indiferent de locul unde se desfăşoară verificarea fiscală, contribuabilii vor avea obligaţia de a permite intrarea funcţionarilor împuterniciţi de organul fiscal în încăperi şi în orice alte incinte, în măsura în care acest lucru este necesar pentru a face constatări în interes fiscal.

Scopul urmărit prin acest mod de derulare a unui control, în măsura în care şi în prezent există căi la îndemâna Fiscului de a stabili din oficiu veniturile unui contribuabil, este, conform proiectului, acela de a verifica dacă  persoanele fizice vizate declară şi plătesc impozitul asupra tuturor veniturilor realizate.

O altă reglementare a acestui proiect stipulează că inspecţia fiscală va fi anunţată cu 15 zile înainte, în notificare fiind menţionate perioada ce urmează a fi verificată, temeiul juridic, locul de desfăşurare şi documentele ce trebuie puse la dispoziţie. Există şi un termen de 60 de zile în care persoana fizică respectivă poate pregăti actele solicitate de inspectori. De asemenea, în proiectul Fiscului se stipulează ca, de pildă, soţul sau soţia şi rudele de până la gradul al III-lea să refuze acordarea de informaţii. De asemenea, pot refuza să furnizeze informaţii avocaţii, preoţii, notarii, consultanţii fiscali, experţii contabili, inclusiv medicii care prin natura profesiei lor pot intra în posesia unor informaţii financiare ale persoanelor fizice.

Cristina IORDACHE