Inspectorii de muncă vor fi cu ochii pe produsele ce conțin silice cristalină

O nouă campanie de control derulată de Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț debutează acum.

Tema acestei campanii este „acțiunea de conștientizare și control cu privire la utilizarea corectă a produselor cu conținut de silice cristalină“ și se desfășoară în trei etape. Luna aceasta este programată informarea despre modul de derulare a acțiunii și tematica abordată, adresată partenerilor sociali din unitățile ce au domeniile de activitate 23 – Fabricarea altor produse din minerale nemetalice –. „A doua etapă constă în acțiuni de control la angajatori și se va desfășura în perioada iunie-iulie 2017, iar a treia etapă constă în acțiuni de control la angajatori pentru verificarea modului de realizare a măsurilor dispuse prin procesele verbale de control. Această etapă se va desfășura în luna octombrie 2017“, a precizat juristul Ioan Popescu, șeful ITM Neamț.

Silicea există în stare cristalină și în stare amorfă (noncristalină). Silicea cristalină este o componentă de baza a materialelor, cu multiple utilizări în industrie, dar și în viața fiecăruia, de zi cu zi. Potrivit specialiștilor, expunerea profesională la silice cristalină apare în activități de exploatare a carierelor, în exploatări miniere, în procesul de prelucrare a mineralelor (uscare, măcinare, ambalare în saci și manipulare), la prelucrarea, spargerea și finisarea pietrei, în lucrul cu zidărie, cărămizi și țiglă, la prelucrarea fontei, la fabricarea cărămizilor și a țiglei, în unele procese refractare, în activitatea din construcții (chiar și la lucrul cu piatră, beton, cărămizi și panouri izolatoare), la săparea tunelelor, în activitatea de restaurare a clădirilor, în industria ceramică și alte activități. Expunerea prelungită a lucrătorilor la niveluri ridicate de praf face dificilă curățarea prafului din plămâni și poate duce, în timp, la silicoză, o boală pulmonară obstructivă cronică, ori la cancer la plămâni și alte efecte asupra sănătății. Silicoza și boala pulmonară obstructivă cronică sunt însoțite, ca simptome, de dificultăți de respirație, tuse și respirație dificilă în timpul efortului simplu, cum ar fi un mers mai susținut ori la urcarea scărilor. Specialiștii mai atrag atenția asupra faptului că lucrătorii expuși la silice cristalină prezintă risc crescut de tuberculoză, afecțiuni ale rinichilor, boli cardiovasculare și ale sistemului imunitar.

Campania derulată de ITM Neamț dorește să crească gradul de conștientizare al angajatorilor și al lucrătorilor din unități în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea și sănătatea în muncă pentru prevenirea îmbolnăvirilor profesionale generate de expunerea lucrătorilor la silice cristalină, cu consecințe benefice în plan social și profesional, dar și să monitorizeze punerea în aplicare a prevederilor legale europene privind asigurarea securității și sănătății lucrătorilor expuși la silice cristalină (Directiva-cadru 89/391/CEE privind siguranța și sănătatea în muncă (SSM) și Directiva 98/24/CE privind protecția sănătății și securității lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezența agenților chimici la locul de muncă).

Cristina IORDACHE