Infractorii – 13 milioane lei şi 200.000 euro prejudiciu într-un an

procurorul virgil cornea*Doar 1.117 persoane trimise în judecată anul trecut au produs aceste pagube, arată datele din raportul Parchetului Neamţ

Prejudicii de ordinul miliardelor vechi şi nici un procent nu poate fi recuperat, asta arată cifrele din raportul activităţii din anul trecut al parchetelor. Situaţia a fost prezentată în conferinţa de presă susţinută vineri de procurorul Virgil Cornea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ.

Din dosarele instrumentate în cursul anului trecut de procurorii de la toate unităţile reiese că au fost trimise în judecată 1.117 persoane ale căror fapte au creat prejudicii totale de 13.631.654 lei şi aproape 200.000 de euro. „Aceste prejudicii  au fost produse prin infracţiuni de evaziune fiscală pentru care au fost inculpate 30 de persoane cu aproape 7,1 milioane lei prejudicii, infracţiuni de abuz în serviciu cu doi inculpaţi pentru prejudicii de peste 1,7 milioane lei, infracţiuni silvice pentru care au fost trimise în judecată 49 de persoane pentru prejudicii în valoare de 1.135.417 lei, infracţiuni de furt – cu 25 de inculpaţi şi prejudicii de 989.542 lei şi 117.180 euro, din delapidare pentru care au fost inculpate 13 persoane pentru prejudicii de 860.606 lei, din înşelăciune pentru care au fost inculpate 31 de persoane pentru 663.728 lei şi 71.100 euro prejudicii, din infracţiuni distrugere cu 18 inculpaţi şi prejudicii de 577.664 lei şi din infracţiuni de contrabandă – cu 9 inculpaţi care au produs prejudicii de 333.462 lei”, a mai spus procurorul Virgil Cornea. La volumul pagubelor aduse bugetului de stat şi patrimoniului privat, de peste 14,5 milioane lei, au fost identificate bunuri doar în limita a 938.793 de lei, adică nici 1%.

În ce priveşte corupţia, au fost instrumentate 61 de cauze, finalizate prin 8 acte de inculpare a 15 persoane în stare de libertate, dintre care două pentru luare de mită, două pentru dare de mită, 5 pentru trafic de influenţă şi 5 pentru cumpărare de influenţă. „În două cauze s-a dispus renunţarea la urmărirea penală pentru luare de mită şi într-un alt caz de dare de mită”, a mai spus procurorul Cornea Virgil. De asemenea, în 51 de dosare s-a ajuns la clasare.

În cursul anului trecut au fost achitaţi 28 de inculpaţi, dintre care unul la urmărirea penală efectuată de procurori. „Din analiza efectuată de conducerea Parchetului de pe lângă curtea de Apel Bacău şi de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie rezultă că aceste achitări nu sunt imputabile procurorilor, ci ţin de mai mulţi factori, cum este legislaţia şi mă refer la implemnentarea noilor coduri penale, ţin de schimbarea poziţiei martorilor în cursul judecăţii, caz în care procurorii de şedinţă s-au autosesizat faţă de comiterea infracţiunii de mărturie mincinoasă şi s-au deschis dosare penale”, a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului Neamţ. Legat de noua legislaţie, în cursul anului trecut au fost înregistrate 31 de acorduri de recunoaşterea vinovăţiei, posibilitate acordată prin reglementările noilor coduri ca un inculpat să scape de proces şi o pedeapsă mare dacă ajunge la o înţelegere cu anchetatorii. Cei 31 de inculpaţi care şi-au recunoscut vinovăţia sunt parte în câteva din cele 14.586 de cauze soluţionate de parchete anul trecut, numărul dosarelor înregistrate fiind dublu.

Un alt criteriu în evaluarea activităţii parchetelor nemţene îl constituie numărul dosarelor cu autor necunoscut. La finele anului trecut au rămas înregistrate 6.885 de cauze la toate cele cinci unităţi de parchet, cifră cu 18,6% mai mică decât cea de la finele anului 2013. „Conducerera Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău a apreciat drept bună şi foarte bună activitatea parchetelor din Neamţ din anul trecut în urma evaluării tuturor criteriilor de calitate, ceea ce situează Parchetul Neamţ printre primele unităţi din ţară”, a mai subliniat procurorul Virgil Cornea.

Cristina IORDACHE