Informări în limbaj accesibil pentru părinții care au refuzat vaccinarea copiilor

* Aproape 22.000 de copii din județul Neamț sunt expuși la diferite boli, fiind restanțieri la vaccinări! Culmea, în aceste împrejurări apar unele mesaje anti-vaccinare fără fundament științific

Epidemia gravă de rujeolă cu care se confruntă România este o expresie a acoperirii vaccinale deficitare de la noi din țară, semnalează Societatea Națională a Medicilor de Familie. De asemenea, alte boli eradicate în ultimii ani sunt pe punctual de a reizbucni din aceeași cauză: scăderea alarmantă a numărului de imunizări. Pentru a veni în sprijinul vaccinatorilor și al părinților dezorientați în ceea ce privește importanța imunizării, dar și posibilele reacții adverse la vaccin, SNMF a introdus un program online prin care oferă instruire gratuită pentru ambele „tabere“. În județul Neamț sunt aproape 12.000 de restanțieri la vaccinul ROR – care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, iar alți peste 10.000 nu și-au primit alte vaccinuri din schema națională de imunizări. Potrivit informațiilor centralizate și furnizate de Direcția de Sănătate Publică Neamț, este vorba despre 2.469 de copii restanțieri la Hexacima, 4.349 copii care nu și-au primit dozele de Tetraxim și 4.035 restanțieri la Dt/dTpa.

Facem eforturi deosebite împreună cu colegii noștri epidemiologi, pediatri, infecționiști, microbiologi, specialiști în sănătate publică, pentru a stăpâni această situație care a adus în lumină multe deficiențe ale sistemului. Vom fi în continuare alături de părinții care au nevoie de o comunicare susținută în vederea formării unei opinii argumentate privind vaccinarea“, a spus Dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Lucru Vaccinologie al SNMF.

Conf. Univ. Dr. Mihai Craiu, co-autorul cursului de Recuperarea vaccinărilor și al cursului de comunicare în procesul de vaccinare, medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Dr. Alessandrescu-Rusescu“ a subliniat, la rându-i, că, în contextul recentelor modificări în structura PNI, se impune un constant proces de instruire-reinstruire pentru medicii vaccinatori. Acest proces de educație continuă nu este numai un deziderat profesional, dar este în același timp una din cele mai clamate solicitări ale pacienților-părinților români, care își doresc medici la curent cu ultimele actualități.

Instruirea medicilor de familie pentru personalizarea schemelor de imunizare

Nevoia de instruire medicală a devenit recent din ce în ce mai ușor de realizat, mai accesibilă. O soluție ideală o reprezintă platformele educaționale on-line. Programele de educație online disponibile pe platforma FormareMedicala.ro sunt o referința importantă pentru medici. Programul de Recuperare a Vaccinării în România este un program de întindere națională, care cuprinde cursuri online de recuperare a vaccinării pentru medicii vaccinatori, cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ București. Cursurile se vor desfășura pe platforma de instruire online Formaremedicala.ro, ca suport pentru desele modificări ale schemelor de vaccinare datorate schimbărilor PNI sau crizei de aprovizionare cu vaccinuri; cursuri online pentru asistentele medicale, pe platforma de instruire online Eduasistent.ro; curs online pentru comunicarea în vaccinare pentru medicii vaccinatori și pentru asistentele medicale; sesiuni itinerante de instruire a medicilor de familie privind metode practice de personalizare a schemelor de recuperare vaccinală; informări dedicate pacienților într-un limbaj accesibil, pe portalul Edumedical.ro; campanie social-media de informare privind posibilități de recuperare a schemelor de vaccinare, inclusiv pentru vaccinuri opționale.

Programul își propune creșterea competențelor medicilor de familie, a altor medici vaccinatori, dar și a asistenților medicali în vederea construirii unei scheme de vaccinare eficiente și a recuperării schemei recomandate prin Planul Național de Imunizare curent; dezvoltarea de abilități pentru comunicarea cu părinții pentru a facilita accesul la o prevenție adecvată pentru copii; o informare actualizată asupra situației vaccinale curente, puternic afectată de întreruperile în aprovizionarea cu vaccinuri, traficul transfrontalier și proliferarea unor mesaje anti-vaccinare fără fundament științific.

Geanina NICORESCU