Infirmi pe viață din cauza mediului de muncă

Multă lume acceptă un loc de muncă nociv, lăsându-și sănătatea pe un plan secundar, în favoarea banului. Angajatorii care nu-și protejează salariații așa cum cere legislația sunt scuturați, din când în când, de autoritățile cu drept de monitorizare și prevenirea îmbolnăvirilor asociate factorilor de risc ocupațional, însă măsurile ajung să fie luate, de multe ori, prea târziu pentru unii angajați. Anul trecut, potrivit statisticii întocmite de Direcția de Sănătate Publică Neamț, au fost cercetate și declarate 6 cazuri de boli profesionale, însă numărul salariaților depistați cu probleme de sănătate generate la locul de muncă este mult mai mare, fiind doar o chestiune de timp includerea lor în categoria bolnavilor cu afecțiuni profesionale.

*Muncitori depistați cu surditate și disfuncții respiratorii

Raportul de activitate al DSP Neamț aferent anului 2016 evidențiază că, în cadrul Programului de Monitorizare și prevenire a îmbolnăvirilor asociate factorilor de risc ocupaționali, s-au realizat 123 de audiograme, iar din testări reiese că 17 persoane prezintă deficit auditiv. În funcție de factorii de risc de la locul de muncă, 66 de muncitori au beneficiat de spirometrie, 16 dintre aceștia fiind depistați cu disfuncții respiratorii. Au fost eliberate 3 buletine de determinare prin expertizare și 9 recomandări pentru internare în clinici de specialitate.

Pentru a controla condițiile de muncă în secțiile și atelierele de producție cu risc de îmbolnăvire profesională, DSP Neamț a desfășurat, în anul 2016, pe acest palier, 658 de activități de supraveghere a condițiilor de muncă, 466 acțiuni de supraveghere, 57 acțiuni de îndrumare a serviciilor de supraveghere medicală a angajaților, 76 de acțiuni de comunicare a riscului profesional, 29 de rapoarte de evaluare conform OUG nr.96/2003 privind protecția maternității la locul de muncă și 30 de recomandări de regim protectiv la locul de muncă.

Anul trecut, DSP Neamț a realizat și monitorizarea factorilor de risc din mediul de muncă prin determinări contra cost. Au fost efectuate 100 determinări de zgomot în 22 de obiective economice și 135 determinări de iluminat în 13 obiective economice.

Până la sfârșitul acestei luni, DSP Neamț trebuie să întocmească și să trimită autorității tutelare raportarea anuală a situației expunerii la noxe pe anul 2016 din județul Neamț.

Geanina NICORESCU