Infecția HIV revine în actualitate

*17 cazuri noi de HIV au fost depistate în rândul adulților din Neamț *5.000 de gravide au fost testate în județ, anul trecut * Alte aproape 1.500 de persoane au fost testate gratuit de către DSP Neamț

Temuta maladie SIDA continuă să fie o problemă, atât timp cât nu a fost eradicată, iar în pofida multiplelor căi de protejare promovate de ani de zile, tot mai apar cazuri noi de îmbolnăvire. Direcția de Sănătate Publică Neamț informează că anul trecut au fost depistați 17 nemțeni infectați cu HIV, iar numărul analizelor efectuate pentru depistarea virusului, cu ajutorul testelor rapide și Elisa, a fost de ordinul miilor.

Laboratorul de microbiologie al DSP Neamț are cantități suficiente de teste Elisa folosite în vederea identificării infecției HIV, însă, deși sunt gratuite, acestea nu prea au căutare. Pe parcursul anului trecut DSP Neamț a asigurat testări HIV pentru depistarea infecției HIV/SIDA prin campanii în rândul populației, cu precădere în grupele de risc, reușind testarea a 1.480 de nemțeni, în 456 de cazuri prin teste rapide, iar pentru 1.024 de persoane prin testări de tipul Elisa. Au fost depistate 17 cazuri noi de HIV, în rândul adulților. Din fericire, nu s-au identificat transmiteri de la mamă la făt.

Testarea HIV este gratuită și orice persoană interesată poate să se prezinte la laboratorul DSP Neamț, în zilele lucrătoare, pentru recoltarea sângelui necesar efectuării analizei de laborator. Rezultatul testului este confidențial și va fi comunicat doar persoanei testate.

Potrivit datelor statistice, la sfârșitul anului 2015 se aflau în evidențele DSP Neamț 440 de cazuri de HIV în viață, din care 277 în stadiul de boală SIDA. În același an au fost înregistrate și 4 decese. În ultimii ani, numărul cazurilor noi a crescut, de la 10 în anul 2013, la 20 în anul 2014, culminând cu 24 cazuri noi în anul 2015.

Potrivit medicilor infecționiști, virusul Imunodeficientei Umane (HIV) este un virus care atacă sistemul imun și îngreunează lupta organismului cu infecțiile și cu bolile. Totuși, a fi infectat cu virusul HIV nu înseamnă a avea SIDA. SIDA este ultimul și cel mai sever stadiu al infecției cu virusul HIV. Unii oameni trăiesc cu infecția cu virusul HIV mulți ani, chiar zeci de ani până la a avea SIDA.
Medicii de specialitate spun că, odată cu pătrunderea virusului HIV în organism, acesta infectează un grup de celule albe din sânge, celule numite limfocite CD4+. Aceste celule albe sanguine reprezintă o parte importantă a sistemului imunitar, care ajută organismul în lupta cu infecțiile. Prin infectarea și distrugerea limfocitelor CD4+ de către HIV, sistemul imunitar devine mai puțin capabil să lupte împotriva infecțiilor și a bolilor. Virusul HIV se transmite atunci când sângele, sperma sau secreția vaginală a unei persoane infectate intră în organismul altei persoane, de obicei prin contact sexual sau prin folosirea aceluiași ac la injectarea drogurilor. Mai rar, HIV se poate transmite prin transfuzii.

Simptomele de boală pot fi confundate cu gripa sau mononucleoza

Perioada de incubație, timpul scurs de la infecția cu virusul HIV și până la apariția primelor simptome poate fi de la câteva zile la câteva săptămâni. În acest prim stadiu al infecției, sunt comune simptomele asemănătoare gripei, simptome grupate în așa-numitul sindrom retroviral acut. Adeseori simptomele acestui sindrom sunt greșit catalogate ca simptome ale altor infecții virale, cum ar fi gripa sau mononucleoza.

Simptomele pot fi colici (crampe) abdominale, grețuri, vărsături; diaree; mărirea în volum a ganglionilor de la nivelul gâtului, axilelor și abdomenului; febra, cefalee (durere de cap); dureri musculare și articulare; erupții cutanate; dureri de gât; scădere în greutate. Aceste prime simptome pot fi de la ușoare la severe și de obicei dispar spontan după 2-3 săptămâni. În plus, infecția HIV poate fi suspectată la o femeie atunci când aceasta prezintă cel puțin unul dintre următoarele simptome: mai mult de trei episoade de infecții vaginale micotice pe an, infecții care nu au legătură cu folosirea de antibiotice; boala inflamatorie pelvină recurentă; test Babes-Papanicolau anormal sau cancer cervical. Copii cu HIV prezinta adesea simptome diferite față de adolescenți sau adulți (de exemplu, întârzieri în creștere și dezvoltare sau creșterea în volum a splinei). Medicamentele folosite pentru tratamentul HIV sunt numite antiretrovirale.
În stadiul final al infecției HIV, boala progresează spre sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA). Simptomatologia SIDA include oboseală, scădere în greutate, diaree, febră, transpirații nocturne, afte bucale. În acest stadiu bolnavul va fi mai predispus la infecții oportuniste, cum ar fi pneumonia. La majoritatea oamenilor, infecția HIV netratată evoluează spre SIDA în 12-13 ani de la contactul infectant.

Geanina NICORESCU