Îndopaţi cu antibiotice din cauza căpuşelor

De când a dat căldura, nu este zi în care să nu ajungă la spital cel puţin 10 persoane înţepate de căpuşe. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii atenţionează populaţia cu privire la creşterea numărului de victime „atacate” de aceste insecte şi emit recomandări pentru a preveni „consecinţele neplăcute şi uneori grave ale înţepăturii acestora”.

„Riscul de producere a maladiei Lyme este de numai 1 la 1000”, ne-a declarat dr. Valentin Goga, şeful secţiei de boli infecţioase din cadrul spitalului judeţean, „însă este bine ca persoana care a fost înţepată de căpuşă să nu încerce să scoată singură insecta din piele pentru că există risc de infecţie”. Anul trecut, în Neamţ a fost un singur caz de îmbolnăvire cu maladia Lyme, iar anul acesta, deocamdată, nici unul. Dar dr. Goga subliniază că indiferent dacă o persoană are sau nu simptome de boală, trebuie să urmeze un tratament cu antibiotice imediat după ce constată că a fost înţepat de căpuşă. Preventiv.

În cazul apariţiei unei pete sau induraţii de culoare roşie de peste 5 centimetri diametru, care se extinde în inele concentrice, cu stare de rău, dureri musculare, febră, dureri de cap, senzaţie de ceafă şi gât înţepenit, dureri la nivelul articulaţiilor trebuie să vă adresaţi imediat medicului.

Specialiştii recomandă evitarea, pe cât posibil, a zonelor infestate cu căpuşe. Dacă totuşi ieşim în parc sau în spaţii deschise, este bine să purtăm haine de culori deschise care să protejeze braţele şi picioarele. Culoarea deschisă ajută prin contrast la identificarea uşoară a căpuşelor. Se recomandă, de asemenea, purtarea pantalonilor lungi şi a tricourilor, bluzelor sau cămăşilor cu mâneci lungi. Este indicat ca încălţămintea să nu fie prevăzută cu decupaje. Se recomandă aplicarea repetată la 1-3 ore a unui spray repelent pentru insecte (cu dietiltoluamidă) pe pielea expusă (mâini, braţe, antebraţe, ceafă) sau a unui insecticid (cu permetrin) pe pantaloni, manşete, ciorapi şi pe mâneci. În cazul unei activităţi lucrative sau recreative într-o zonă cu risc (cu animale care pot fi parazitate de căpuşe şi cu arbuşti şi vegetaţie bogată) se recomandă examinarea la câteva ore a întregii suprafeţe a corpului, fără a neglija zonele cu păr, pentru a observa căpuşe ataşate de piele sau păr. Căpuşele se pot ataşa şi fixa oriunde pentru a se hrăni cu sânge, fără a provoca disconfort la ataşarea de piele sau în timpul hrănirii. Pentru îndepărtarea căpuşelor este recomandat să vă prezentaţi la un cabinet medical.